Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Dakkapellen

Een uitbouw op een schuin dakvlak noemt men dakkapel. Het bestaat meestal uit een verticale raamkozijnen die over het algemeen voorzien zijn van bewegende delen en driehoekige zijwangen, dit zijn de zijkanten van een dakkapel. Ze hebben een afdekking die gemaakt worden als schild-, zadel- of lessenaarsdak; dit zijn dakvormen. Een dakkapel kan direct bij het bouwen aangebracht worden, maar ook later toegevoegd worden aan een woning.

Licht en lucht

Dakkapellen worden gebruikt voor lucht- en licht toevoer. Op een zolderkamer met een schuin dak waar geen raam in zit kan het benauwd en donker zijn. Een dakkapel is een perfecte oplossing, het zorgt ook voor extra staruimte.

Dakkapellen monteren

Het monteren van dakkapellen gebeurt op verschillende manieren. Het meest traditionele is het direct op locatie op het dak timmeren. Dit wordt vakkundig gedaan en duurt meestal enkele dagen.

Er bestaan ook prefab dakkapellen, dit zijn dakkapellen die van te voren in een werkplaats of fabriek tot element gemaakt worden. Dit kost veel tijd aan voorbereiding en komt door het perfect uit moeten tekenen. Daarna wordt het nog goed gecontroleerd zodat er geen verrassingen ontstaan bij het plaatsen. Het voordeel van prefab (prefabricage) dakkapellen van een hogere kwaliteit en duurzaamheid zijn. Dit komt doordat ze in een fabriek of werkplaats op een gespecialiseerde manier vervaardigt zijn.

Verschillende materialen

Dakkapellen bestaan uit verschillende materialen, meestal uit hout of kunststof. Dit past men over het algemeen aan bij de bouwstijl van het huis. Het is natuurlijk ook afhankelijk van uw persoonlijke smaak.

Prijzen van dakkapellen

De prijzen van dakkapellen variëren afhankelijk van de maten en het materiaal. Een houten dakkapel is gemiddeld het goedkoopste. Een houten dakkapel vraagt veel wel onderhoud. Op langer termijn is uiteindelijk een kunststof dakkapel goedkoper dankzij minder onderhoud.

Door offertes te vergelijken kunt u veel geld uitsparen. Het prijsverschil kan nogal hoog zijn. Het is de moeite meer dan waard om meerdere specialisten om een offerte te vragen.

Verkoopwaarde huis

Uw woning is na het plaatsen van een dakkapel algauw in waarde gestegen. U heeft met een dakkapel meer loopruimte gerealiseerd en daardoor meer woonoppervlakte. Dit zorgt direct voor een hogere taxatiewaarde.

Vergunningsvrij

Een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen heeft vooral te maken met het platte dak van een dakkapel. Ook met de afmetingen en of u een dakkapel aan de voorkant of aan de achterkant van uw woning wilt plaatsen. Meer hierover kunt u lezen op: dakkapel-vergunning.

Traditioneel dakkapel

Een dakkapel geheel aangepast aan uw woning kunt u het beste realiseren door het direct plaatsen van een dakkapel, dit wordt een traditioneel dakkapel genoemd. Dit is vooral makkelijk als u al een dakkapel heeft en deze wilt laten vervangen. Bij een traditioneel dakkapel letten ze op specifieke maten en op uw wensen. Een dakkapel op maat wordt meestal niet zonder vergunning geplaatst.

Tot slot

Laat u informeren door specialisten en vraag online op uw gemak meerdere offertes aan voor uw dakkapel.

Bron: Woningfacts.nl