Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

De bouwsector

2 min read
Vervoer bouwmateriaal

Het gaat steeds weer een stapje beter met de bouwsector. Daar waar een aantal jaar geleden het ene bouwproject na het andere bouwproject gered moest worden kunnen er nu meerdere bouwprojecten tegelijk starten. Een tijdje leek het erop dat de bouw steeds minder aantrekkelijk werd om in te gaan werken, maar dit is weer helemaal bijgedraaid. Voor jongeren die niet van lang studeren houden, maar wel echte aanpakkers zijn is de bouw een prettige sector om voor te kiezen. Je kunt er mooi met je handen bezig, fijn aan het werk met een kolomboormachine of ander gereedschap.  Je kunt vaak lekker buiten werken en bezig zijn met je handen. Scholieren kunnen na hun middelbare school kiezen voor een bouwopleiding. Hier kunnen ze op verschillende manieren school en werk combineren. 

Bouwopleiding

Heb je de knoop doorgehakt? Ga je een opleiding in de bouw volgen? Dan kun je kiezen voor een BBL of een BOL opleiding.
Een BBL opleiding staat voor beroeps begeleidende leerweg, bij deze variant ga je deeltijd naar school en werk je de rest van de week in een leerbedrijf. Het kan verschillen hoeveel dagen per week je in de schoolbanken zit. Bij sommige opleidingen is dit 2 dagen per week en bij andere is dit slechts 1 dag per week. Laat je hier dus goed over informeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een BBL opleiding is vaak erg praktijkgericht zodat je goed voorbereid wordt op de werkvloer. Je kunt je geleerde theorie vaak dezelfde week nog in de praktijk toepassen bij je leerbedrijf.
Een BOL opleiding staat voor beroeps opleidende leerweg. Bij deze manier van leren ga je voltijd naar school en leer je de theorie via een stageplaats in de praktijk uit te voeren.

Wat leer je tijdens je opleiding?
Je leert alle kneepjes van het vak wat je gekozen hebt. Zowel in de schoolbanken als op je werk- of stageplaats. Omdat een bouwopleiding praktisch ingericht is kun je alle geleerde theorie in de praktijk toepassen.

Werken in de bouw

Na het afronden van je opleiding kun je aan de slag in de bouw. Met een beetje geluk kun je bij je leerbedrijf of op je stageplaats een baan krijgen. Zo niet? Dan kun je natuurlijk gewoon solliciteren. Werken in de bouw betekent vaak dat je vroeg op moet staan, maar het voordeel hier aan is dat je ook weer vroeg thuis bent. Je zult merken dat je eenmaal op de werkvloer – of de bouw – steeds meer inzicht en handigheden ontwikkeld.