Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Hoe kan je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Voorafgaand aan het kopen van een huis is het belangrijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In dat geval komt er een expert langs die een inspectie geeft van de woning. Hierdoor krijg je een algemene indruk van het huis. De expert heeft de juiste opleiding om de daadwerkelijke waarde van een woning te berekenen. Vervolgens zal de expert een rapport opstellen met een uitgebreid verslag van de woning. De ervaring leert dat degene die de bouwkundige keuring komt doen andere dingen opvalt dan de meeste mensen. Als je namelijk op het punt staat om een woning te kopen dan kan het voorkomen dat je door enthousiasme niet meer in staat bent om op een objectieve wijze naar een woning te kijken, zoals een expert dat kan doen.

De ogen van een expert
De bouwkundige keuring bestaat in de eerste plaats uit een visuele inspectie, hierin gaat een expert het huis bekijken. De ogen van een expert zullen het gebouw aanschouwen en op basis hiervan vertellen wat zij zien. Je hebt als eventuele koper van de woning de mogelijkheid om bij de visuele inspectie aanwezig te zijn. Hierdoor kan je dus horen wat de opmerkingen zijn van de expert. Deze opmerkingen kan je meenemen in de besluitvorming. Daarnaast bestaan de opmerkingen van een expert meestal uit waardevolle informatie aangezien deze persoon met deskundige ogen de woning zal bekijken.

Officieel verslag  
Het tweede onderdeel van een bouwkundige keuring bestaat uit een officieel verslag. Dit is een mogelijkheid die je hebt indien je graag zou willen dat de expert zijn of haar opmerkingen en observaties opschrijft. In dit verslag zal een bouwkundig rapport verschijnen van de woning. Hierbij kan je denken aan de staat van de woning in het heden, de potentiële staat van de woning over tien jaar en wat de bijbehorende waarde van de woning zal zijn. Je krijgt in het rapport voldoende informatie over de sterke en zwakke punten die de woning heeft.

Prijsgerelateerde informatie
De informatie over de prijs van de woning is erg belangrijk voordat je besluit om een woning te kopen. Als gevolg van de woningmarkt waarin er sprake is van een groot tekort aan woningen kan de prijs voor een woning erg hoog oplopen. Dit heeft als gevolg dat je hierdoor teveel geld kan betalen. Als gevolg van de hoge prijs die je voor de woning moet betalen kan je een woning kopen die daadwerkelijk niet zoveel waard is. De bouwkundige keuring zal dit voorkomen en de keuzes die je maakt tot geïnformeerde keuzes maken.

Geïnformeerde keuzes
Door de informatie die je krijgt nemen de kwaliteit van je keuzes vaak toe. Het is immers makkelijker om te bepalen wat het beste is voor jou indien je over de juiste informatie beschikt. Als gevolg van een bouwkundige keuring weet je voortaan beter wat de sterke en zwakke punten zijn achter de woning. Hierdoor kan je besluiten om de woning überhaupt niet te kopen, of om dit wel te doen maar een lagere prijs af te dwingen. Ten slotte weet je in welke zwakke punten van de woning je moet investeren.

Bron: Keuringshuis.nl