Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Kunst omhelst traditie in de Brokis Balloon

Neem voordat je dit artikel leest een kort moment voor jezelf. Kijk eens om je heen en merk op hoeveel van de voorwerpen in je huis en hoeveel delen van je huis gemaakt zijn van glas. Dankzij haar transparantie is glas een van de populairste materialen die in gebruik zijn genomen door de mens. Glas laat licht door en brengt zo de frisheid van de buitenwereld naar binnen in onze warme, veilige huizen. De Brokis Balloon is een voorbeeld van hoe glas en licht onvermijdelijk met elkaar zijn verbonden. Handgeblazen in een gerenoveerde fabriek in Tsjechië heeft deze lamp een oude, traditionele ziel. Het design van de Brokis Balloon komt echter van de jonge artieste Lucie Koldova. Na haar kunstzinnige opleiding in Praag is ze gaan samenwerken met Brokis. In die samenwerking worden haar designs nauwkeurig geblazen in perfecte, rustige vormen. Maar wat maakt de Brokis Balloon nu zo’n bijzondere design lamp?

Tijdloze vormen vervuld van licht

Lucie Koldova werkt met verschillende materialen om haar visies tot leven te brengen. Haar favoriete materiaal om te gebruiken is glas. Volgens Koldova is licht een krachtige vorm van energie. Licht is voor haar een emotioneel fenomeen, iets dat je nooit volledig kan begrijpen. Lucie is na haar opleiding in 2009 naar Parijs verhuist, tegenwoordig woont ze weer in haar land van herkomst waar ze inmiddels een eigen studio heeft opgezet. De Tsjechische artieste maakt gebruik van simpele vormen die een veilig gevoel geven. Ideaal om op kantoor of in de woonkamer te plaatsen. Door middel van haar designs speelt ze in op de universele reacties van mensen op zachte, bekende vormen. Het ontwerpen van een lamp kan volgens Koldova soms langer dan een jaar duren. Naast de Brokis Balloon vernoemt ze veel van haar andere designs ook naar de vormen van het glas. Haar eerste populaire lamp noemde ze “Muffin” en haar meest recente collectie heet “Sfera”.

De fabriek van de Brokis Balloon

Vijftien jaar geleden richtte ingenieur en ondernemer Jane Rabell Brokis op. Hij kocht een oude fabriek die al sinds een eeuw alledaagse glazen voorwerpen produceerde. Hij begon de faciliteiten van het gebouw te moderniseren en ging op zoek naar twee crews. In de fabriek bracht hij een groep traditionele glasblazers samen. Tegelijkertijd bracht hij allerlei artiesten bij elkaar om de designs voor de glazen voorwerpen te maken. Zo bracht hij moderne, kunstzinnige blauwdrukken samen met traditioneel handgeblazen glas. Hij is nog steeds de CEO van Brokis.

Neem de Brokis Balloon zelf in huis

Soms heb je beter een lamp op de vloer dan een schilderij aan de muur. Dat is ongetwijfeld het geval met de Brokis Balloon. De transparante ballonvorm en de reflector aan de binnenkant geven de lamp een bijzonder aura van licht. Wanneer je de Brokis Balloon bekijkt herken je direct de kwaliteit van dit traditioneel geblazen glas. De lamp is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Je kan de kleur van het glas, de kabel en de reflector zelf uitzoeken.

LampTwist – Design lampen met een verhaal.