Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

PVT-panelen op je sedumdak

6groendak

Een sedumdak met zonnepanelen, dat is wat de meeste mensen in Nederland tegenwoordig willen. Deze zonnepanelen worden namelijk erg goed gekoeld door de groen op het dak eromheen. Daarom is het plaatsen van een sedumdak ook erg handig omdat je hiervoor kan nadenken wat je nou echt wilt. Een hoog rendement zorgt er namelijk voor dat je zonnepanelen een betere opbrengst krijgen en daardoor ook meer energie op gaan wekken in het totale plaatje. DIt betekent ook dat je snel en makkelijk meer geld kan besparen op energie of zelfs geld kan verdienen, je kan je energie namelijk ook verkopen aan het energienet wat ook weer andere mensen van energie voorziet.

PVT in plaat van PV

Een sedumdak met zonnepanelen klinkt daarom te mooi om waard te zijn, maar het kan nog mooier. Dat klinkt misschien onrealistisch, maar het is echt mogelijk om een nog hoger rendement op je zonnepanelen te krijgen. Hoe doe je dat dan? Door te koelen, en dat gaat nog beter met PVT-panelen. PVT-panelen zijn zonnepanelen die ook zonnecollectoren bevatten. Deze zonnecollectoren zorgen voor warm water, maar daarvoor heb je eerst het koude water nodig die door de buizen onder de panelen heen stroomt. Het koude water zorgt ervoor dat de zonnepanelen nog verder worden gekoeld, net zoals het sedum doet, en daardoor krijg je een nog hoger rendement. Echter zijn de PVT platen wel duurder

Nog meer voordelen

Dat klinkt helemaal top toch? Het kan nog beter, want PVT-panelen bieden nog meer voordelen aan. Bijvoorbeeld het verwarmen van water. PVT kan ook water verwarmen, want het water wat de panelen koelt, warmt ook op door de zon wat uiteindelijk weer naar de warmtepomp stroomt. Hierdoor heb je altijd warm water in de zomer en kan je daarop ook weer besparen. Het klinkt gek maar dit is misschien de toekomst. Daarbij zien PVT-panelen er ook veel beter uit dan normale PV, ze zijn namelijk zwart in plaats van blauw en daardoor mengen ze veel beter met de meeste huizen.