Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Welke fases zitten er in het bouwproces?

ruwbouw

Ben je van plan om je droomhuis te laten bouwen? Dan is het goed om te weten dat er verschillende fases zitten in het bouwproces van je droomhuis. Elk bouwproject begint met de ruwbouwfase, dit is het fundament van elk project. Wanneer de ruwbouw staat, wordt er overgegaan op de afbouw fase, dit is het toevoegen van persoonlijkheid aan de ruwbouw. Als laatste fase hebben we de oplevering van het bouwproject. Benieuwd wat elke fase nu precies inhoudt? In deze blog lees je meer over de verschillende fases in het bouwproces.

Ruwbouw

De eerste fase in het bouwproces is de ruwbouwfase. In deze fase wordt het fundament gelegd, dit vormt de basis waar alles op rust. De ruwbouw fase kun je zien als het skelet van de woning. Handelingen die in deze fase thuishoren zijn bijvoorbeeld het uitgraven van de funderingen en het plaatsen van dragende muren en vloeren.

De eerste stap in deze fase is vaak het grondwerk, hierbij wordt de bouwplaats klaargemaakt voor de verdere constructie. Vervolgens wordt de fundering in de grond gegoten. Vervolgens wordt het beton gestort en versterkt met een stalen wapening om de stevigheid te waarborgen. Deze aspecten behoren tot het fundament, hierna worden dragende muren geplaatst en eventueel vloeren. 

Afbouw

Wanneer de ruwbouwfase is afgerond is het tijd voor de afbouw fase. Tijdens deze fase komt het bouwproject tot leven. Bij deze fase komt de uitstraling van de woning aanbod. Het aanbrengen van wanden en vloeren is een van de eerste stappen in deze fase. Ook leidingen, elektriciteit, water en verwarming worden tijdens deze fase geïnstalleerd. Daarna worden de deuren, ramen en andere buitenafwerkingen geplaatst. Tot slot worden de interieurdetails toegevoegd om de woning af te maken. 

Oplevering

Na maanden van hard werken, is het tijd voor het hoogtepunt: de oplevering. Dit is het moment waarop de sleutels worden overgedragen. Hiervoor wordt alles nog goed gecontroleerd door het bouwteam om ervoor te zorgen dat er niks ontbreekt. Na de oplevering is het bouwproces officieel afgerond en kun je je intrede doen in je nieuwe droomhuis.