Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Hoe wordt rvs gemaakt?

rvs plaat op maat te bestellen

Alles over rvs maken

Roestvast staal, ook wel bekend als rvs, staat bekend om zijn duurzaamheid, corrosiebestendigheid en veelzijdigheid. Het wordt in tal van industrieën gebruikt, van de bouwsector tot de voedselverwerking. Maar hoe wordt dit indrukwekkende materiaal eigenlijk gemaakt? Als je meer wilt weten over het productieproces en overweegt om een rvs plaat op maat te bestellen, lees dan verder om het volledige proces te ontdekken.

Start van de productie van rvs

De productie van rvs begint met de basisgrondstoffen: ijzererts, chroom en vaak nikkel. Deze materialen worden eerst gesmolten in een hoogoven, waar ijzererts wordt omgezet in vloeibaar ijzer door het toevoegen van koolstof en andere reductiemiddelen. Tijdens dit proces worden onzuiverheden verwijderd, wat resulteert in een zuiverder vorm van ijzer.

Elektrische oven

Het vloeibare ijzer wordt daarna verder bewerkt in een elektrische oven, waar chroom en, indien nodig, nikkel worden toegevoegd. Chroom is cruciaal voor de corrosiebestendigheid van rvs; het vormt een beschermende laag op het oppervlak van het staal die voorkomt dat het roest. De toevoeging van nikkel kan de sterkte en taaiheid van het staal verbeteren, wat het ideaal maakt voor verschillende toepassingen.

Billets

Na de toevoeging van deze legeringselementen wordt het mengsel opnieuw gesmolten en gegoten in grote blokken of “billets”. Deze billets worden vervolgens door een walsproces geleid, waarbij ze worden omgevormd tot dunne platen, strips of andere vormen. Het walsen kan ook het aanbrengen van een specifieke afwerking of textuur omvatten, afhankelijk van de vereisten.

Rvs platen op maat

Wanneer de rvs platen zijn afgekoeld en de juiste afmetingen hebben, worden ze gesneden volgens de specificaties van de klant. Dit is waar je rvs plaat op maat bestellen kunt, zodat je precies de afmetingen en eigenschappen krijgt die je nodig hebt voor jouw project. Rvs plaat verplaatsen? Lees meer over demogelijkheden van een mini-hijskraan huren.