Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Tips om je brievenbus beter bestand te maken tegen water

Een brievenbus is een essentieel onderdeel van elk huis. Het is de plek waar we onze post ontvangen, van rekeningen en uitnodigingen tot brieven en pakketten. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan of jouw brievenbus eigenlijk wel waterdicht is? Niemand zit te wachten op doorweekte post, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je brievenbus goed bestand is tegen regen en vocht. In deze blogpost geven we je praktische tips om je brievenbus waterdicht te maken en optimaal te plaatsen.

Waarom is een waterdichte brievenbus belangrijk?

Ten eerste voorkomt een waterdichte brievenbus dat je post beschadigd raakt door vocht. Niemand wil zijn rekeningen of persoonlijke brieven in doorweekte en onleesbare staat aantreffen. Daarnaast kan vocht in je brievenbus ook leiden tot schimmelvorming en onaangename geurtjes. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Een waterdichte brievenbus helpt deze problemen te voorkomen.

Kies de juiste brievenbus

De eerste stap naar een waterdichte brievenbus is het kiezen van het juiste model. Let bij de aanschaf op de volgende punten:

  • Materiaal: Kies voor een brievenbus van roestvrij staal, gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. Deze materialen zijn duurzaam en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Constructie: Zorg ervoor dat de brievenbus stevig en goed afgewerkt is, zonder kieren of gaten waar water doorheen kan sijpelen.
  • Klep: Een goede brievenbus heeft een stevige klep die goed afsluit en voorkomt dat er water binnendringt. Sommige modellen hebben zelfs een extra beschermrand om de opening af te schermen.
  • Afwatering: Kijk of de brievenbus is voorzien van afwateringsgaatjes aan de onderkant. Deze gaatjes laten eventueel binnengedrongen water weglopen, zodat je post droog blijft.

Ben je nog op zoek naar een geschikte brievenbus? Bij de webshop www.brievenbuswebshop.nl vind je een ruim assortiment aan brievenbussen. Zo is er voor iedereen wel een passende brievenbus.

Plaats je brievenbus optimaal

Naast het kiezen van de juiste brievenbus, is ook de plaatsing ervan belangrijk. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Beschutting: Plaats je brievenbus indien mogelijk op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een afdak of in een portiek. Zo is hij minder blootgesteld aan regen en wind.
  • Hoogte: Zorg ervoor dat je brievenbus op de juiste hoogte hangt, meestal tussen de 100 en 120 centimeter. Dit voorkomt dat opspattend regenwater makkelijk in de opening terechtkomt.
  • Hellingshoek: Hang je brievenbus licht schuin naar voren, zodat regenwater makkelijk van de klep af kan lopen en niet in de opening blijft staan.
  • Oriëntatie: Plaats de opening van je brievenbus bij voorkeur niet in de richting van de overheersende wind. Zo verminder je de kans dat er regen of sneeuw naar binnen waait.

Extra bescherming tegen water

Zelfs met de juiste brievenbus en optimale plaatsing kan het voorkomen dat er toch wat vocht binnendringt. Gelukkig zijn er nog een paar extra maatregelen die je kunt nemen:

  • Rubberen afdichting: Breng een rubberen afdichting aan langs de randen van de klep. Dit helpt om kieren en gaten tussen de klep en de brievenbus af te dichten.
  • Waterwerende spray: Behandel je houten of metalen brievenbus regelmatig met een waterwerende spray. Dit creëert een onzichtbare beschermlaag die water afstoot.
  • Regelmatig onderhoud: Controleer je brievenbus regelmatig op beschadigingen, roestvorming of verstopping van de afwateringsgaatjes. Voer indien nodig reparaties uit of vervang tijdig onderdelen.