Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

5 tips om jouw keuken te professionaliseren

Van de enthousiaste hobbykok tot de doorgewinterde chef: iedereen die vol passie de mooiste gerechten op tafel zet, wil natuurlijk geïnspireerd raken door zijn of haar werkruimte. Want klein, propperig en onverzorgd kan het proces ernstig frustreren. In deze blog delen wij – in samenwerking met Spirototaal – een vijftal tips om jouw keuken beter in te richten. Zo kun jij vol vreugde met de mooiste ingrediënten aan de slag.

1. Zorg voor een goede ventilatie

Krijg je tijdens het koken snel last van hoofdpijn of andere ongemakken? Dan is de kans groot dat je de ventilatie niet goed op orde hebt. Een hoge luchtvochtigheid of schimmel kan jouw werkplezier namelijk goed in de weg zitten. Daarom raden wij koks aan om in een goed ventilatiesysteem te investeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van spirobuizen. Dit zijn luchtkanalen waarin lucht wordt in- en afgevoerd. Dit gebeurt vaak in grote volumes tegelijk, waardoor je minder snel benauwd of zelfs ziek wordt.

2. Zorg voor een goede indeling

Als hobbykok heb je een keuken niet altijd voor het uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan een huurwoning. In alle andere gevallen zou je kunnen overwegen om de ruimte compleet op de schop te gooien. Renoveren die hap! De indeling van jouw keuken is namelijk bepalend voor jouw werkplezier. Laat bijvoorbeeld een werkdriehoek plaatsen. Hierin staan de spoelbak, kookplaat en koelkast centraal.

3. Ga ongedierte tegen

Het is redelijk voor de hand liggend: maar voorkom dat er zich ongedierte in jouw keuken nestelt. Zeker wanneer je regelmatig uitgebreid voor vrienden en familie kookt – en hierbij de deur naar buiten wagenwijd open hebt staan – is het belangrijk dat je hier altijd rekening mee houdt. Zorg ervoor dat de vuilnisbakken altijd goed afgesloten zijn, etensresten snel worden weggewerkt en dat ingrediënten in dichte kasten worden opgeborgen.

4. Hygiëne

Het is een ongeschreven regel, maar hygiëne in de keuken is een absolute must. Maak daarom – net zoals bij restaurants – een HACCP-plan. Hiermee denk je bewust na over de gezondheidsrisico’s die bepaalde handelingen met zich mee brengen. Was daarnaast jouw handen met enige regelmaat en doe speciale kleding aan. Denk hierbij aan een short en eventueel een haarnetje. Zo is er aan hygiëne geen gebrek!

5. EHBO

Waar mensen zijn, kan men zich verwonden. Zeker in de buurt van messen en andere, scherpe objecten. Plaats daarom altijd een EHBO-doos in de keuken. Zo grijp je razendsnel naar die ene pleister die je nodig hebt. Daarnaast is het verstandig om de doorgang naar de verschillende deuren zo min mogelijk te blokkeren. In geval van brand kun je dan zo snel mogelijk naar buiten vluchten.