Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Besparen op je verlichtingskosten! 5 tips bij het kiezen van de juiste verlichting

Besparen op je verlichting is eenvoudig om te doen. Het zorgt voor alleen maar voordelen op zowel de korte als lange termijn. Aangezien niet iedereen altijd weet hoe je precies kunt besparen, kun je dit in onderstaande blog verder lezen.

Hoe het kiezen van de juiste led batten en led TL armatuur zorgen voor een aanzienlijk lagere energierekening

Het gebruiken van een led batten of led TL armatuur kan je op lange termijn een hoop geld besparen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu. Wanneer je kiest voor de juiste led verlichting voor je ruimte, zorg je voor optimale verlichting met maximale besparing. De tips voor het kiezen van de juiste verlichting voor een lagere energierekening lees je hieronder.

1. Kijk naar de energie-efficiëntie van een led TL armatuur

De energie-efficiëntie van een lamp wordt uitgedrukt in Lumen per Watt (lm/W). Lumen is de eenheid die aangeeft hoeveel licht de lamp verspreidt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht. Watt is de eenheid die aangeeft hoeveel elektriciteit een lamp verbruikt. In de regel geldt: hoe hoger de lm/W-waarde, hoe efficiënter de led batten of led TL met armatuur is.

2. Kies voor een dimbare TL armatuur

Je kunt kiezen uit een led TL met armatuur die dimbaar is. Het voordeel van een gedimde lichtbron is dat het minder energie verbruikt, omdat er minder licht wordt verspreid. Bovendien wordt niet het volledige vermogen van de armatuur led TL gebruikt. Dit verhoogt de levensduur.

3. Kies voor een led TL armatuur met sensor

Het gebruiken van een led TL lamp armatuur met sensor, helpt je om nog meer te besparen op je energierekening. Hoe? Dankzij de sensor zal de led TL lamp alleen gaan branden indien nodig. Hierdoor wordt de levensduur van een led TL buis armatuur of led batten verlengd. Je kunt kiezen uit een armatuur met een bewegingssensor, lichtsensor of een RF (radiofrequentie) sensor.

4. Bepaal en kies de juiste lichtopbrengst van een led TL armatuur

Het is belangrijk dat je de juiste lichtopbrengst hebt, ook wel bekend als lumen. Wanneer dit namelijk te laag is, heb je geld weggegooid en heb je een nieuwe of extra lamp nodig. Als het te hoog is, gebruikt de led TL armatuur onnodig veel energie. De juiste lichtopbrengst reken je uit door de hoeveelheid lux te bepalen. Lux is de hoeveelheid lumen per vierkante meter. In onderstaand tabel zie je voor diverse ruimtes in je huis de geschikte hoeveelheid lumen per m2. Ruimte Geschikte hoeveelheid lumen per m2 Keuken 500 Woonkamer 150-200 Kantoor 600 Badkamer 200-400 Hal 200-300

Ruimte

Geschikte hoeveelheid lumen per m2

Keuken

500

Woonkamer

150-200

Kantoor

600

Badkamer

200-400

Hal

200-300

Met bovenstaand tabel kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel lumen een led batten of led TL buis armatuur moet hebben per vierkante meter. Je dient de hoeveelheid lumen te vermenigvuldigen met de aantal vierkante meters van je ruimte. Dan kom je uit op de benodigde hoeveelheid lux.

5. Bepaal de juiste lengte van een led TL armatuur

Het is belangrijk om de juiste lengte led batten of TL armatuur te kiezen. Wanneer je te kleine armaturen kiest, heb je er meer nodig om een ruimte op een optimale manier te verlichten. Hierdoor ben je uiteindelijk duurder uit. Over het algemeen vind je de lengtes 60, 90, 120 en 150 cm. Een led batten van 60 cm is vrij klein. Hierdoor past zo’n armatuur beter in kleinere ruimtes zoals een (kleding)kast. Een led Tl armatuur van 90 cm is geschikter voor iets grotere ruimtes, zoals een onder een keukenkastje of in de gang of hal. Een led batten van 120 cm is vanwege de lengte geschikt voor wat grotere ruimtes, zoals een kleinere schuur. Zo zorg je ervoor dat de armatuur genoeg licht biedt in het donker. Een led batten van 150 cm is vrij lang en kan daardoor het best gebruikt worden in grote ruimtes, zoals een garage of grote zolder. Stap over naar led TL verlichting met armatuur en bespaar zo eenvoudig op uw energierekening.