Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Dakisolatie, is het nu echt zo belangrijk?

Het is algemeen bekend dat warme lucht altijd naar boven stijgt. Deze stijgende werking zorgt er voor dat het merendeel van de warme lucht onze woning verlaat via het dak. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er vandaag de dag sterk wordt aangeraden om het dak van je woning te isoleren. Doe je dat niet? Dan is het nagenoeg onmogelijk om er voor te zorgen dat het warmteverlies in je woning tot een absoluut minimum wordt beperkt. Het plaatsen van dakisolatie brengt in eerste instantie uiteraard de nodige kosten met zich mee waar je bij stil zal willen blijven staan. Zou je hier graag meer over te weten komen en wil je graag ontdekken hoe belangrijk dakisolatie voorzien in de praktijk nu werkelijk is? Lees dan vooral snel verder!

Hoe kan je dakisolatie in je woning plaatsen?

Laat ons in eerste instantie beginnen door te stellen dat het plaatsen van dakisolatie in je woning een absolute must is. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven dien je er dan ook rekening mee te houden dat er echt heel wat warme lucht via deze weg de woning verlaat. Dat is vervelend, niet alleen omdat het de energiefactuur de hoogte in stuwt. Bovendien is het natuurlijk eveneens zo dat je op deze manier geconfronteerd kan worden met zogenaamde koudebruggen. Deze kunnen het wooncomfort sterk negatief beïnvloeden. Het isoleren van je dak is dus zeker aan te raden. Je kan hiervoor gebruikmaken van de isolatiematerialen zoals hieronder aangegeven:

  1. Glaswolisolatie;
  2. Isolatieplaten;
  3. Rotswol;
  4. Spuitisolatie of zogenaamde PUR; 

Er kan worden vastgesteld dat er tegenwoordig zeer veel mensen vooral in de richting van deze laatste optie kijken. In het bijzonder het feit dat dit isolatiemateriaal tot de kleinste kiertjes kan afsluiten zorgt er voor dat ze een ongelooflijke populariteit geniet.

Met welke kosten dien je voor dakisolatie rekening te houden?

Bovenstaande informatie brengt ons meteen bij de kosten die zijn verbonden aan het plaatsen van dakisolatie in je woning. Voor wat het bepalen van  de kosten betreft zijn er verschillende factoren waar rekening mee dient te worden gehouden. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt; 
  2. De vormgeving waar het dak over beschikt;

Het isoleren van een hellend dak is (misschien voor veel mensen verrassend genoeg) altijd het voordeligst. Het isoleren van het dak aan de binnenkant levert je bovendien ook altijd de laagste kosten op. Ben je niet van plan om de zolder van je woning te gebruiken als woonkamer? Wil je ze met andere woorden voornamelijk of uitsluitend gebruiken als opbergruimte? Dan kan het eventueel ook de moeite waard zijn om te overwegen om de zoldervloer te isoleren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het leggen van PUR op een massieve zoldervloer. In dit geval kan je rekenen op een gemiddelde kostprijs voor het isoleren die is gelegen tussen de 25 en de 35 euro per vierkante meter.

Het isoleren van je dak loont altijd!

Woon je nog in een huis met een niet geïsoleerd dak? Dan dien je er rekening mee te houden dat je elk jaar opnieuw heel wat geld verliest doordat er warme lucht via het dak de woning verlaat. Het plaatsen van dakisolatie en muurisolatie kan daar op een efficiënte manier verandering in brengen. Het vergt natuurlijk wel even een investering, maar het is er wel één die zichzelf altijd terugbetaald.