Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Dit is hoe je huizen bouwt voor de toekomst

Het milieu krijgt het steeds meer en meer te verduren. Wereldwijd wordt er gekeken naar goede manieren om dit op te lossen, maar het is een aardig groot probleem om aan te pakken. Als jij een huis laat bouwen, is het daarom belangrijk dat je erop toeziet dat dit op een duurzame manier gebeurt. Dat is niet alleen voordelig voor jouw woning en jou, maar ook voor de toekomst. In dit artikel lees je waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat jouw woning duurzaam gebouwd wordt.

Duurzame materialen gebruiken

Een goed begin van een duurzame woning is het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Je kunt hierbij denken aan hergebruikte materialen zoals hout of steen dat uit een vorige woning komt, maar dit kan ook door toe te zien op de inkoop van hout uit andere landen. In sommige landen zijn strenge normen die moeten worden nageleefd om duurzame houtverwerking te stimuleren. Zoek dus certificaten op die passen bij de duurzaamheidseisen die u stelt. Daarnaast doet u er ook goed aan om te kijken naar materialen die een lange levensduur hebben en daardoor minder vaak vervangen hoeven te worden. Let hierbij wel op de impact die het maken van deze materialen heeft op het milieu en hoe deze verwerkt kunnen worden als ze eenmaal weggedaan moeten worden. Duurzaam bouwen gaat echter verder dan enkel de materialen, op de bouw komen steeds strengere wetgevingen.

BENG! De verplichte woningbouw vanaf 2020

Sinds 2020 is er op Europees niveau besloten dat alle bouw BENG moet gebeuren. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw, wat inhoudt dat de energieprestatie van de woning zo goed als nul moet zijn. Het gaat hierbij om alles dat te maken heeft met het energieverbruik van de woning zelf. Dit gaat over bijvoorbeeld de isolatie, het verwarmen en ventileren van het gebouw. Als het gebouw echter bewoond wordt, dan tellen de energiekosten voor het gebruik van bijvoorbeeld een elektrische kookplaat niet meer mee voor de BENG-meting.

De meest duurzame investering voor uw woning

Een extremere vorm van de BENG-woning zijn NOM-woningen. NOM staat voor Nul Op de Meter. Dit betekent dat vanaf het begin van de bouw van de woning tot en met het bewonen van de woning, de energiemeter op nul zal moeten blijven staan. Dit wordt bereikt doordat de woning de nodige energie zelf opwekt. Hierbij gaat het om een normaal huishoudelijk gebruik, wat dus als gemiddelde bepaald wordt. Het kan zijn dat de bewoners tijdens het leven over dit gemiddelde heen gaan en dat is in principe prima. De focus ligt erop dat de woning op de meest optimale manier zoveel mogelijk energie opwekt. Dit kan door rekening te houden met de isolatie, waar de zon opkomt en bijvoorbeeld zonnepanelen. Op die manier bouw je duurzaam voor het milieu en voor je eigen rekeningen.