Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Dit moet je weten als je een huis wilt kopen

De huizenmarkt is tegenwoordig erg krap. Hierdoor is het voor veel mensen lastig om door te stromen vanuit hun huurwoning naar een koopwoning of zelfs op zichzelf te gaan wonen. Overweeg je om een huis te kopen? Lees dan in dit artikel wat je moet weten als je een huis wilt kopen.

Houd rekening met leningen

Het afsluiten van leningen heeft invloed op jouw maximale hypotheek. Dit geldt voor elke lening die langer loopt dan een maand. Je kunt hierbij denken aan een leaseauto, smartphone op afbetaling en consumptieve kredieten. Ook een lening bij DUO heeft invloed op de maximale hypotheek die je kan krijgen. Hierbij wordt er rekening gehouden met het oorspronkelijke bedrag dat je als lening had. De hypotheekverstrekker kijkt dus niet naar het bedrag wat je al hebt afbetaald. Al je leningen behalve je DUO lening staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het is wel verplicht om je DUO lening door te geven. Anders ga je een groter bedrag lenen dat realistisch is, wat leidt tot problemen.

Zorg dat je genoeg hebt gespaard

Vroeger kon je ook geld lenen met een hypotheek voor een verbouwing. Dit is tegenwoordig niet meer altijd mogelijk. Sinds 2020 mag je namelijk slechts 100% van je woningwaarde lenen. Hiervoor zijn wel uitzonderingen als je energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast zijn er ook nog andere kosten die je niet kunt financieren met een hypotheek. Voorbeelden van deze kosten zijn de makelaarskosten, notariskosten en taxatiekosten.. Hierdoor is het belangrijk dat je genoeg gespaard hebt. Steeds meer mensen wonen langer bij hun ouders. Hierdoor is het namelijk een stuk makkelijker om geld te sparen. Dit is een groot voordeel van langer bij je ouders wonen. Echter zijn er ook nadelen, zoals dat je veel minder privacy hebt. Ben je van plan nog voor langere tijd bij je ouders te wonen? Overweeg dan het aanschaffen van een tuinhuis. Een tuinhuis zorgt voor een stuk meer privacy en is ook handig als je in de toekomst wilt komen logeren. Op de website vankootentuinenbuitenleven.nl/ vind je een aanbod van leuke tuinhuizen.

Zoek gericht naar een woning

Als je eenmaal genoeg gespaard hebt kan je gaan kijken naar woningen. Ga eerst onderzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Zo weet je wat je budget ongeveer is en naar welke soort woningen je kunt gaan kijken. Maak ook een lijstje van jouw eisen. Wil je bijvoorbeeld een tuin, hoeveel m2 moet het huis zijn en in wat voor buurt wil je wonen? Wil je een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen? Door dit goed in kaart te brengen kan je gerichter zoeken naar een woning.

Als je eenmaal een huis op het oog hebt moet je gaan onderhandelen. Zorg dat je je goed inleest over de onderhandelingsstrategie, zodat je niet te veel betaald voor een woning.