Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Douglas hout: luxe om het huis

Douglas hout kun je gebruiken voor allerlei toepassingen. Denk aan schuttingen, overkappingen en gevelbedekkingen. Het is een sterke houtsoort die onbehandeld al vijftien jaar meegaat. Geen wonder dat veel mensen dit hout graag gebruiken. Ben jij nog opzoek naar een houtsoort voor je nieuwe schuurtje? Lees dan even verder om meer te weten te komen over deze specifieke soort hout. Douglas hout komt natuurlijk van de Douglasspar. Deze dennenboom begon zijn bestaan in Noord Amerika maar is meegenomen naar Europa voor zijn hout. In zijn land van oorsprong kan hij wel 100 meter lang worden, maar in Europa komt hij meestal niet verder dan 50 meter. Het heeft nog wel een tijdje geduurd voor de Douglasspar geaccepteerd was in Nederland. Pas sinds 2003 mag de boom zich een Nederlandse boom noemen. Zijn officiële status is: exoot inburgerend.

Betrouwbaar hout

De Douglasspar is vernoemd naar de botanicus David Douglas die de boom in 1826 meenam naar kwekers. Als je tegenwoordig door een Nederlands bos wandelt is de kans groot dat je deze spar tegenkomt. Hij is vrij makkelijk te herkennen met zijn piramidevormige kroon en lange, wat kalere stam. De soort levert prachtig en stevig hout dat nu dus veel gebruikt wordt door klussers in Nederland. En dat is logisch ook want dit hout is goed te bewerken en het is onderhoudsarm. Douglas hout kan goed gebruikt worden voor constructieve doeleinden, maar ook voor schuttingen. Zoals gezegd gaat het zonder behandeling al vrij lang mee, maar als je het hout laat behandelen, dan heb je er helemaal lang plezier van. Dit is dus zeker het overwegen waard. Je behandelt Douglas hout met beits. Doe je dat niet dan wordt het hout, oorspronkelijk roze, grijs.

Uiterlijk

Douglas hout heeft, zoals gezegd, een wat roze achtige kleur. Het hout staat bekend om zijn warme uitstraling en dat geeft je tuin natuurlijk gelijk een fijne sfeer. Een schuur of vlonder van Douglas hout mag dus best opvallen. Deze houtsoort kun je krijgen als planken op maat gezaagd maar ook als palen en balken. Al met al is deze houtsoort dus te gebruiken voor allerlei bouwsels om het huis. Het is een mooi uitziende houtsoort die je tuin een natuurlijke sfeer geeft. En met de juiste behandeling kan dit hout vele jaren mee zonder dat je er al te veel aan hoeft te doen. Dus denk je aan een houtconstructie in de tuin? Gebruik Douglas hout.