Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Een druiven pergola

Als je aan het laten groeien van een druivenplant denkt, schiet dan niet meteen in de stress. Je hoeft niet meteen de perfecte pinot noir te kunnen maken van je eigen druiven. De meer relaxte tuinierder ziet idealiter een druivenrank als een ornamentale klimplant die je pergola decoreert en die ook nog eens, aan het eind van het seizoen, een redelijke hoeveelheid smakelijke druiven kan produceren. Deze instelling neemt alle druk van het professioneel snoeien en dergelijke weg en zorgt ervoor dat ook jij vertrouwen krijgt in het laten groeien van je eigen druiven pergola.

Simpele zorg voor je druiven

Je zult erachter komen dat het vrij makkelijk is om je druivenranken te laten groeien met een beetje zorg en aandacht. Begin bij het kiezen van een druivensoort dat aangepast is aan het klimaat waarin je woont en de groeicondities die je te plant te bieden hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je grondsoort. Idealiter zou de rank in goed geïrrigeerde, niet te zure, het liefst licht alkalische grond staan. Als je wilt dat je druiven lekker en zoet worden, zorg er dan voor dat je plant op een zonnige plek staat!

Vergeet niet ervoor te zorgen dat je pergola solide support aan je druivenrank geeft. De druiven kunnen namelijk erg zwaar worden. Zorg dat je druiven pergola stevig in de grond staat. Daarnaast kan het soms nodig zijn om een extra draad of touw langs je rank en pergola te spannen zodat je plant de weg omhoog weet te vinden. Eenmaal bovenaan weet de druivenplant zich uitstekend te redden.

Je druiven pergola snoeien

Het enige wat je druiven pergola aan snoeiing nodig heeft, is het verwijderen van de wat eigenzinnige takjes en natuurlijk het verwijderen van dood hout. Er is geldt hiervoor geen specifiek seizoen. Wanneer je ziet dat er een tak zijn eigen weg lijkt te gaan, knip deze er dan gewoon af. Het kan gebeuren dat je druivenplant na een jaar of 7 een wirwar van takken geworden is. Snoei dan in de lente de gehele plant.