Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Een sedumdak plaatsen

4 groendak

Een groendak is voor de meeste Nederlanders echt trendy. Sedumdaken zijn al een tijdje populair, zonnepanelen ook, maar nu is er iets compleet nieuws op de markt. Een sedumdak met zonnepanelen is perfect voor wie het beste van twee werelden wil. Dan moet je meteen denken aan een dak met veel groen en veel blauwe of zwarte panelen. Dan kun je  deze combo overwegen, maar er zit nog veel bloed, zweet en tranen achter, je kunt dergelijke apparatuur niet snel op het dak krijgen. Handvaardigheid is vereist, maar hoe precies? Wat is het eigenlijke proces achter een sedumdak met zonnepanelen?

Het dak ten eerste plaatsen

Uiteraard moet eerst het groendak geplaatst worden. U moet weten welk type sedumdak u wilt en waar u uw zonnepanelen wilt plaatsen. Deze tweede is belangrijk omdat u niet te veel sedum wilt gebruiken, wat zowel  sedum als uw portemonnee verspilt. Net als zonnepanelen heeft een sedumdak  licht nodig. Als de plaat bovenop de sedum ligt, sterft de sedum uiteindelijk af en dat wil je natuurlijk niet. Sedum dient in meerdere lagen  op het bestaande dakoppervlak te worden aangebracht. Er is vooral veel folie nodig om te voorkomen dat plantenwortels in de bitumenlaag dringen. Ten slotte heb je een grindbak nodig om het druipende water op te vangen. Ten slotte wordt de dikte van het dak verdubbeld. Dit vereist natuurlijk dat het ontwerp van het gebouw top is, of dat er ook aanpassingen nodig zijn.

Installatie van zonnepanelen 

Het plaatsen van het Sedumdak was eigenlijk het moeilijkste van de hele reis. Als je dat eenmaal hebt gedaan, hoef je alleen nog maar de zonnepanelen te plaatsen, dus het is gemakkelijk. Plaats hiervoor een frame op het dak. Dit frame wordt vastgezet met bouten of  zware funderingspalen om te voorkomen dat de panelen wegwaaien. Als laatste wordt hier het paneel overheen geplaatst en kunnen de kabels verder. Deze worden naar hun eindbestemming gebracht en hebben een eigen sedumdak met zonnepanelen.