Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Een warmte terugwin installatie en de kosten

warmte terugwin installatie

De kosten van de warmte terugwin installatie kunnen ontzettend verschillen. Verschillende aspecten zijn hierbij van belang. Daarbij moet ook de vraag gesteld worden of het hele huis geïnstalleerd moet worden, of dat het wellicht slechts gaat om een boven of onderverdieping.Hoe meer oppervlak, hoe duurder het uiteindelijke kostenplaatje er uiteindelijk uit zal zien. Vaak gaat het hierbij om een paar duizend euro exclusief de onderhouds- en installatiekosten. Daarnaast  kost het rond de vijfduizend tot achtduizend euro wanneer ventilatiekanalen ook opnieuw moeten worden aangelegd. Het is even een investering, maar je zult er ontzettend veel profijt van hebben. 

warmte terugwin installatie

Nadelen en voordelen van de installatie

Er zitten veel voordelen  aan een warmte terugwin installatie. Enkele voorbeelden zijn een comfortabel klimaat in huis, minder stookkosten en een gereinigde lucht Dit laatste is voornamelijk een pluspunt bij allergie.  Er zitten dan ook eigenlijk geen nadelen aan deze installatie. Het werkt, zo blijkt uit de praktijk, evengoed als een installatie via een traditionele ventilatiebox. Het enige nadeel wat je zou kunnen bedenken zijn de kosten, maar dat weegt zeker niet op tegen het gigantische voordeel dat je eruit zult ervaren. De installatie en unit is misschien duurder, maar de installatie werkt energiebesparend en deze investering wint zich uiteindelijk terug. Op lange termijn voel je dit dus ook in de portemonnee. 

Hoe werkt een warmte terugwin installatie

Het is een ventilatiesysteem die ervoor zorgt dat er bij het ventileren zo min mogelijk warmte verloren gaat. Koud lucht wordt bijvoorbeeld omgezet in warme lucht andersom ook. Er is een ventilator, een inblaas en een afzuiging met elk hun eigen functie. Er zit tevens een elektrische motor in die ervoor zorgt dat het proces voortdurend in gang wordt gezet. Ook voor het milieu is het gunstiger om een dergelijke installatie te laten installeren. Het scheelt ook wat energiekosten in de zomer bijvoorbeeld. Door deze installatie koop je minder snel een energiezuigende airco.