Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Hoe blijf je veilig als je op hoge of gevaarlijke plaatsen werkt?

Volgens het National Institute for Occupational Safety and Health is vallen de belangrijkste doodsoorzaak op de werkplek. Elk jaar lopen duizenden werknemers ernstig letsel op door een val, en nog veel meer werknemers overlijden als gevolg van een val

Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen vallen op het werk. De meest gebruikelijke vorm van valbeveiliging is persoonlijke bescherming (PBM), zoals veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen en handschoenen. Andere soorten valbeveiliging zijn vangrails, relingen en netten

Het maakt niet uit wat voor werk je doet, het is belangrijk om maatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen vallen. Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) is een goed begin, maar het is ook belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving en voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je op hoge of gevaarlijke plaatsen werkt.

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je op hoogte werkt, moet je rekening houden met het volgende:

  • Juiste persoonlijke bescherming: Wanneer je op hoogte werkt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) draagt. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) vormen een belangrijk onderdeel van valbeveiliging. Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kan het risico op letsel bij een val verminderen. De meest voorkomende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen zijn veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen en handschoenen.
  • Bewust zijn van je omgeving: Het is belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving en voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je op hoge of gevaarlijke plaatsen werkt. Zorg ervoor dat je leuningen, netten of andere valbeveiligingen gebruikt wanneer dat nodig is.
  • Opleiding: Werknemers moeten goed worden opgeleid om veilig op hoogte te kunnen werken. De opleiding moet informatie bevatten over de soorten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) die beschikbaar zijn, en de werknemers moeten leren hoe ze de PBM’s correct moeten gebruiken.

Werken op hoogte kan gevaarlijk zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om veilig te blijven. Wat voor soort werk je ook doet, het is belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te dragen, je bewust te zijn van je omgeving en andere noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Als je niet zeker weet hoe je veilig op hoogte kunt werken, raadpleeg dan een professionele veiligheidsexpert. Voor nog meer informatie over veiligheid op de werkplek kan je een kijkje nemen op rsnsafety.nl.