Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Hoe verwijder je spachtelputz?

Spachtelputz verwijderen en glad maken

Spachtelputz werd vooral vroeger veel gebruikt om de muren of het plafond mee te stucen, maar tegenwoordig zijn gladde muren en plafonds weer helemaal in. Het verwijderen van spachtelputz doe je niet zomaar. Het is een vrij lastige klus. In deze blog lees je meer over het verwijderen van spachtelputz en welke kosten hierbij komen kijken. 

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een afwerking die wordt gebruikt voor muren en plafonds. Het is een materiaal wat wordt gebruikt om een extra stuclaag met een structuur aan te brengen. Deze extra stuclaag wordt ook wel sierpleister genoemd. Spachtelputz kan worden aangebracht in elke mogelijke kleur, waardoor je er alle kanten mee op kunt. Nadat spachtelputz is aangebracht kun je het overschilderen met verf. Spachtelputz heeft verschillende korrelgroottes die liggen tussen de 0,5 en 4 millimeter. 

Spachtelputz verwijderen

Er zitten een aantal nadelen aan spachtelputz. Het heeft beperkte ontwerpmogelijkheden en het is moeilijk te repareren. Tegenwoordig houdt men ook meer van gladde muren en plafonds. Wanneer je liever voor een gladde muur gaat, zal je de spachtelputz moeten verwijderen. Er zijn twee manieren om spachtelputz te verwijderen:

  1. Spachtelputz afsteken: met een plamuurmes steekt een vakman de laag spachtelputz van het oppervlak af.
  2. Spachtelputz schuren: dit houdt in dat de vakman een schuurmachine gebruikt om het oppervlak glad te schuren. 

Je kunt het zelf ook verwijderen. Alleen loop je dan wel het risico op beschadigingen. Spachtelputz verwijderen en glad maken vereist ervaring en vakmanschap. 

Spachtelputz glad stucen

De methodes voor het verwijderen van spachtelputz zijn beide geschikt om er een gladde laag van te maken. Beide methodes leveren alleen wel een ontzettende bende op. Er komt veel stof vrij en er ontstaat een grote troep in huis. Wanneer je de bende in huis wil voorkomen is het verstandig om de spachtelputz heen te laten stucen. Dit is goedkoper en de vakman is er minder lang mee bezig.

Kosten spachtelputz verwijderen

Het verwijderen van spachtelputz kost gemiddeld €30,- per uur. Hoe lang de vakman bezig is, hangt af van de totale oppervlakte. Spachtelputz glad stucen kost gemiddeld €8,- tot €24,- per m². Bekijk hieronder de prijzen voor het glad stucen van de spachtelputz.

Type stucwerkPrijs per m2
Sausklaar stucwerk€9,- tot €24,-
Behangklaar stucwerk€8,- tot €17,-