Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Hoe verwissel je een cilinderslot?

Een cilinderslot verwisselen kan om verschillende redenen nodig zijn. Het kan gaan om een verouderd slot, het slot kan defect zijn, of het kan gebeuren dat je je sleutels verliest of dat deze worden gestolen. In het laatste geval is het belangrijk je sloten zo snel mogelijk te vervangen, waardoor de dief niets meer heeft aan de gestolen sleutels. Als er met gestolen sleutels wordt ingebroken in je huis zijn er geen sporen van inbraak en zal je verzekering zeer waarschijnlijk niets uitkeren. Het vervangen van een cilinderslot is relatief eenvoudig.

Zo ga je te werk bij het vervangen van een cilinderslot

De deurschilden kun je laten zitten als je een cilinderslot vervangt. Het enige gereedschap dat nodig is om het slot te vervangen is een schroevendraaier. Hiermee draai je de schroef in het slot los die onder de nachtschoot zit. Draai deze schroef helemaal los en verwijder hem uit het slot. Steek vervolgens de sleutel in het slot en draai deze een slag naar links of naar rechts. Je kunt nu het slot naar je toe trekken.

Soms zit het een beetje tegen

Het kan gebeuren dat het cilinderslot vast blijft zitten, dat komt meestal doordat het slot wat klemt tussen de deurschilden. Dit kun je oplossen door de schroeven van de deurschilden een beetje los te draaien zodat de cilinder meer ruimte krijgt. Als de ouder cilinder is verwijderd kun je de nieuwe plaatsen. Schroef deze vast en het nieuwe slot is geplaatst. Is het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan deze video over hoe je een cilinderslot vervangt!

Waar moet je op letten als je een nieuw cilinderslot koopt?

Cilindersloten zijn te koop in alle soorten en maten. Let goed op de lengte van de cilinders van het bestaande slot. De standaardlengte is 60 mm. Als je een dikkere deur hebt moet het slot langer gemaakt worden omdat het anders bij het sluiten niet in het slot in de sponning valt. Cilindersloten zijn te koop met verschillende lengtes cilinders, meet dit dus altijd goed op voordat je een cilinderslot gaat kopen of online bestellen.

Koop cilindersloten met het PKVW

Als de cilindersloten worden vervangen, dan doe je het natuurlijk meteen goed. Kies voor sloten met het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit zijn goedgekeurde sloten die zijn voorzien van een kerntrekbeveiliging, wat de kans op een geslaagde inbraak een stuk kleiner maakt. Vervang verouderde sloten, sloten die roesten of sloten die zeer lastig draaien. Doe je dit niet op tijd, dan loop je het risico dat het slot uiteindelijk niet meer werkt en je de deur dus niet kunt afsluiten, of dat de sleutel in het slot afbreekt. Het risico dat je wordt buitengesloten wordt daarmee ook een stuk groter.