Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

Zonnepanelen-expert.be

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen of je hebt al zonnepanelen op je dak liggen is er vaak een vraag die het meest gesteld wordt. Hoeveel geld ga ik besparen met mijn zonnepanelen? Dit is natuurlijk de grote vraag. Wat leveren de panelen nu precies op? En wat is de terugverdientijd van de zonnepanelen? Lees hier meer over in deze blog. 

Hoeveel geld ga je besparen met zonnepanelen?

De grote vraag is natuurlijk hoeveel geld je gaat besparen bij de aanschaf van zonnepanelen. Met 10 zonnepanelen bespaar je ongeveer €520 per jaar op jouw energierekening. Hoeveel je bespaart met zonnepanelen, hangt af van een aantal factoren. Zoals onder andere de kwaliteit van het vermogen van de zonnepanelen en hoeveel zonuren er dat jaar zijn. Hieronder vind je een overzicht met de besparing per jaar. 

Aantal panelenBesparing per jaar
11€650,- 
13€780,-
15€910,-
17€1.040,-
20€1.170,-

Wat levert de extra gegenereerde energie op?

Zonnepanelen leveren vaak meer energie op dan je zelf nodig hebt. Deze extra energie kan worden overgedragen aan de energieleverancier. Deze groene energie leveren zij weer aan mensen die geen zonnepanelen op hun dak hebben. Voor die extra energie krijg je een vergoeding van de energieleverancier. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de energieprijs en verandert dus jaarlijks. 

De terugverdientijd van zonnepanelen

De plaatsing van zonnepanelen is een grote investering, maar wel een waardevolle investering. Je verdient de investering na verloop van tijd namelijk weer terug, omdat je energierekening namelijk fors daalt. Gemiddeld verdien je een set zonnepanelen in 6 tot 7 jaar terug. Nadat je deze set hebt terugverdiend heb je nog ongeveer 19 jaar aan gratis stroom. 

Wanneer je in aanmerking komt voor een premie, wordt de terugverdientijd nog een stukje korter. Installaties die voor 31-12-2022 zijn gekeurd, komen in aanmerking voor de premie van 2022. Vanaf 2023 is de premie gehalveerd. Vind meer informatie op Zonnepanelen-expert.be.