Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Informatie over een bouwkundige keuring

Als je een nieuwe woning koopt, is het fijn om te weten dat er niks aan markeert. De makelaar is natuurlijk verplicht om jou alle benodigde informatie te vertellen over het huis, maar ook hij ziet soms wat over het hoofd. Echter, als je veel geld in het kopen van een huis stopt, wil je ook dat het goed is en dat er niet opeens allerlei bijkomende kosten zijn. Daarom is het handig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ben je benieuwd naar wat dat is of zoek je nog wat extra informatie? Lees dan gauw verder, want in deze blog lichten we de belangrijkste punten toe!

Wat is het precies?

Tijdens een bouwkundige keuring stelt een onafhankelijk persoon een bouwkundig rapport op over de staat van het huis. Bijvoorbeeld of het gebreken heeft, waar er zich achterstallig onderhoud bevindt en daarnaast geeft het ook een indicatie van de kosten die gemaakt zullen moeten worden om het huis in orde te maken. Hierdoor weet je goed wat je koopt en welke herstelkosten je kunt verwachten. Vaak duurt zo’n bezichtiging een uur, waarna de inspecteur aan de slag gaat met het rapport met tekst en foto’s.

Wie kan een bouwkundige keuring uitvoeren?

Niet iedereen mag het zomaar uitvoeren. Je moet daarvoor een legitiem en onafhankelijk bedrijf inhuren, bijvoorbeeld Keuringsdienst voor Wonen. Een onafhankelijke inspecteur zal dan jouw (toekomstige) huis bekijken en een eerlijk beeld geven van de staat van de woning en de te verwachten kosten.

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van een bouwkundige keuring is dat je een goed overzicht hebt van de staat van het huis en eventuele bijkomende kosten, gegeven door een objectief en gespecialiseerd persoon. Daarnaast kun je ook sterker de onderhandelingen ingaan. Je weet wat de gebreken zijn en waar het huis niet aan voldoet. Hierdoor kan je wellicht wat van de prijs afkrijgen. Ook kun je de uitkomst van het onderzoek gebruiken als ontbindende voorwaarde: mocht er te veel aan het huis gedaan moeten worden, dan kan je nog afzien van het kopen.