Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Infrarood verwarming vs. conventionele verwarming

Infrarood verwarming wordt steeds populairder, het kent veel voordelen tegenover weinig nadelen. In deze blog geef ik wat meer informatie over infrarood verwarming en vergelijk ik het met de traditionele convectie verwarming. Overweegt u om infrarood warmtepanelen aan te schaffen of bent u gewoon geïnteresseerd? Lees dan snel verder!

Wat is infrarood verwarming en conventionele verwarming?

Infrarood straling is gevangen energie wat zich bevindt in de straling van het niet zichtbare spectrum, namelijk het infrarode spectrum. De stralingswarmte voelt zeer aangenaam en is te vergelijken met de warmte van de zon. 

Convectieverwarming is een indirecte vorm van verwarming. Het is de traditionele vorm van verwarming en op dit moment het populairste als u kijkt naar gebruik in Nederland. Het verwarmingselement, oftewel de radiator neemt koude lucht op en verwarmt deze. Een convector is een warmtewisselaar die wordt gebruikt om warmte af te geven aan zijn omgeving. Hierbij wordt convectie gebruikt.

Het verschil tussen infrarood verwarming en convectieverwarming

Het verschil tussen stralingsverwarming en convectieverwarming zit hem in de warmteafvoer. De radiator heeft een zo groot mogelijk oppervlak om zoveel mogelijk in contact te staan ​​met de binnenlucht. De lucht die contact maakt met de verwarming stijgt omhoog en warmt een deel van de koudere lucht op. Vervolgens koelt de lucht af waarna het weer naar beneden zakt. Dit proces wordt continu herhaald. Het grootste gedeelte van de energie gaat dus verloren aan het opwarmen van de lucht door middel van de radiator, in tegenstelling tot het opwarmen van objecten en personen zoals dat bij infrarood verwarming gebeurd. 

Bij infrarood verwarming gaat de meeste energie richting infraroodstraling. Deze straling verdwijnt dus niet in de lucht, maar genereert warmte wanneer het in contact komt met objecten of personen, dit is vele malen efficiënter.Daarnaast verwarmt infrarood straling niet alleen objecten of personen, ook weerkaatst het deze stralingen. 

Voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van conventionele verwarming

Doordat infrarood warmtepanelen zo efficiënt te werk gaan zijn ze een stuk zuiniger dan conventionele verwarmingen. Tevens is de aanschafprijs en onderhoudskosten van conventionele verwarming een stuk duurder dan infrarood verwarming. Naast de voordelen op het gebied van duurzaamheid en besparen, brengt infrarood verwarming ook nog gezondheidsvoordelen met zich mee. Door het vermijden van luchtcirculatie vermindert de verspreiding van huisstof-en mijt. Ook blijft de luchtvochtigheid op een gezonder peil, wat de kans op schimmels en vocht aanzienlijk verminderd. Infraroodstraling heeft dezelfde effecten als de zon, de stralingen zijn namelijk stimulerend voor de bloedsomloop en goed voor de spieren en gewrichten. Naast het de financiële en gezondheidsvoordelen speelt het uiterlijk van de panelen ook een grote rol. Waarbij radiatoren vaak opzichtig en bijna niet weg te werken zijn, zijn infrarood panelen weg te werken in elk interieur. In de vorm van een spiegel, een krijtbord of als plafondpaneel.