Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Kleine beschadigingen repareren met reparatiemortel

professionele rolsteigers

Een kleine scheur of deuk in de muur lijkt misschien onbelangrijk, maar deze kleine beschadigingen kunnen in de toekomst een groter probleem worden. Reparatiemortel is een kant-en-klaar vulmateriaal waarmee je kleine beschadigingen in muren, tegels of dergelijke kunt repareren. Het is een gemakkelijke oplossing voor kleine deuken en scheuren in de muur, en vereist een maar een minimale inspanning van jouw kant. Je hoeft slechts enkele eenvoudige tips en trucs te volgen om de klus gemakkelijk te klaren.

Hoe gebruik je reparatiemortel?

Reparatiemortel is een kant-en-klaar vulmateriaal dat bedoeld is voor kleine beschadigingen in de muur. Je kunt het gebruiken om kleine deuken, scheuren of gaten in de muur, tegels of vloer op te vullen. Het is gemakkelijk aan te brengen, en in de meeste gevallen zijn er geen speciale vaardigheden of middelen nodig om het aan te brengen. Je kunt een plamuurmes, een troffel of een kleine lepel gebruiken om de mortel aan te brengen. Je kunt reparatiemortel ook gebruiken om kleine gaten in houten meubels of armaturen op te vullen. Het vullen van gaten zal enigszins variëren afhankelijk van het formaat gat dat je hebt, maar het algemene proces is hetzelfde.

Alleen voor kleine beschadigingen

Reparatiemortel is bij uitstek geschikt voor het repareren van relatief kleine beschadigingen in beton of steen. Denk bijvoorbeeld aan een betonvloer die scheuren begint te vertonen. Als je deze scheuren snel opvult, wordt de kans op scheuren een stuk kleiner. Ook kun je zo voorkomen dat het erger wordt. Reparatiemortel vult de scheur op, waarna je het vlak strijkt en even wacht tot het hard wordt. Als het eenmaal hard is geworden hoef je niet meer bang te zijn dat het nog erger wordt. Je kunt de reparatiemortel ook gebruiken in combinatie met een corrosiebeschermer. Dit wordt gedaan wanneer het beton al zo ver is afgebrokkeld, je het ijzer in het beton al kunt zien. Betonrot is een behoorlijke aantasting en kan op langere termijn voor grote problemen zorgen. Grijp dus meteen naar de reparatiemortel! 

Dit heb je nodig 

Voor kleine reparaties heb je allereerst natuurlijk reparatiemortel nodig. Let er bij het kopen van reparatiemortel op dat het bedoeld is voor algemeen gebruik. Sommige reparatiemortels zijn gemaakt voor specifieke doeleinden, zoals voor tegels of voor hout. Zorg ervoor dat je degene koopt die bedoeld is voor algemeen gebruik. Je hebt ook een plamuurmes, een troffel of een kleine lepel nodig om de mortel aan te brengen. Een plamuurmes is een klein gereedschap met een platte kop en een smalle, rechthoekige punt. Het wordt gebruikt voor het aanbrengen van kleine vulmiddelen en is zeer nuttig voor kleine reparaties. Een troffel daarentegen is een langwerpig gereedschap met een platte, vierkante rand waarmee u de mortel op grote oppervlakken kunt aanbrengen. Een kleine lepel werkt ook goed voor het aanbrengen van reparatiemortel.

Verschillende methoden 

Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om mortel te repareren. De methode die u kiest hangt af van het soort reparatie dat u moet uitvoeren. Smeer de mortel tegen de muur of het armatuur. Als je een klein gat in de muur hebt, smeer je de mortel tegen de muur of het armatuur. Zorg ervoor dat je het alleen daar smeert waar het gat zit. Je hoeft het niet over de hele muur te smeren. Breng een dunne laag mortel aan op de muur. Als je een kleine deuk in de muur hebt, breng je een dunne laag mortel aan tegen de muur. Zorg ervoor dat je alleen de deuk bedekt en niet de hele muur.