Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Multiplex: eigenschappen en kenmerken

Multiplex is een plaatmateriaal dat wordt vervaardigd door lagen houtfineer samen te voegen, die aan elkaar worden gelijmd. Elke aangrenzende laag wordt 90 graden gedraaid in een proces dat “cross graining” wordt genoemd.

Dankzij de kruiselingse nerven is multiplex bestand tegen scheuren wanneer het aan de randen wordt genageld, worden uitzetting en krimp tot een minimum beperkt en wordt de stabiliteit vergroot. Evenzo zal, bij een gekruiste korrel, een oneven aantal lagen worden gebruikt. Hierdoor krijgen we een evenwichtig vel dat niet gemakkelijk vervormt.

De kernlagen zijn ook van cruciaal belang voor de sterkte van het multiplex. Deze lagen vergroten de afstand tussen de buitenste lagen, waar de spanning het grootst is, waardoor het vermogen om weerstand te bieden aan buiging drastisch wordt vergroot. Dankzij deze ontwerpmethode kunnen grotere platen multiplex worden vervaardigd bij gelijkblijvende belasting, waardoor de dikte toeneemt. Het is echter ook perfect voor kleinere lakens.

Wat is multiplex

De veelzijdigheid van multiplex heeft ervoor gezorgd dat het een belangrijke rol speelt in de bouw, de meubelindustrie en de houtproductie, en het materiaal is verkrijgbaar in vele vormen en afmetingen.

Multiplex kan zowel van naaldhout als van hardhout worden vervaardigd, en afhankelijk van de wijze waarop het is vervaardigd of behandeld, kan het bijzonder geschikt zijn voor toepassingen in de scheepvaart of de luchtvaart. Ongeacht het soort multiplex in kwestie, heeft het materiaal echter een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

Kracht

Multiplex is een laminaat, bestaande uit verschillende lagen houtspaanders en -krullen die op elkaar zijn gelegd en aan elkaar zijn gelijmd. De sterkte van het laminaat wordt vergroot door elke laag zo te leggen dat de nerven van het hout elkaar afwisselen, waardoor de meeste soorten multiplex sterker zijn dan een gelijkwaardig stuk van hetzelfde echte hout. Multiplex is ook twee keer zo sterk als gewoon hout.

Kostprijs

Omdat multiplex van houtspaanders wordt gemaakt, kan het afkomstig zijn van delen van bomen die niet geschikt zijn voor het frezen van balken, blokken en platen. In de regel maakt dit multiplex goedkoper dan het equivalent in echt hout, vooral voor grootschalige toepassingen.

Stabiliteit

De afwisselende nerven en het gebruik van kleefstoffen in multiplex maken het stabieler dan gewoon hout. Multiplex zal soms minder snel vocht opnemen of afgeven, en als dat toch gebeurt, is het alternerende nerfpatroon bestand tegen uitzetten en krimpen. Als gevolg daarvan is het hout soms beter bestand tegen krimpen en kromtrekken.

Flexibiliteit

Omdat multiplex een vervaardigd product is, wordt het niet op dezelfde wijze beperkt als echt hout door de afmetingen, de vorm en het uiterlijk die door de natuur zijn bepaald. Multiplex Platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Ook kun bestaat er de mogelijkheid om multiplex op maat te bestellen. Daarnaast is er ook een grote verscheidenheid aan coatings. Multiplex met een gladde vernislaag kan worden afgewerkt met veel van dezelfde afwerkingsproducten die voor echt hout worden gebruikt.

Bron: www.designlife.nl