Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Multiplex voor je volgende doe-het-zelf project

Nu we weer geadviseerd worden om met z'n allen thuis te blijven en de horeca gelegenheden dit najaar weer dicht moeten, zullen sommigen van ons waarschijnlijk met veel tijd om handen zitten. Buiten wordt het kouder en natter en is het niet echt meer aantrekkelijk om elke dag het bos in te gaan, dus wat moeten we dan? Voor de hobby klussers onder ons zit er dan maar één ding op: op zoek naar een nieuw doe-het-zelf project. En om je voor je volgende doe-het-zelf klus te inspireren gaan we het in dit artikel hebben over multiplex!

Wat is multiplex?

Multiplex bestaat uit samengeperste houten platen en is daarom ontzettend goed plaatmateriaal voor als je grote oppervlakken van een houten uitstraling wilt voorzien. Maar ook voor het bouwen van een wand wordt multiplex vaak gebruikt. De multiplex wand wordt neergezet en vervolgens afgedekt met gipsplaten. Doordat de houten platen kruislings met elkaar verlijmd zijn, is multiplex zeer stevig en sterk materiaal en daarom perfect voor verschillende klussen. Het mooie van multiplex is dat je haast niet kunt zien dat het uit meerdere samengeperste platen bestaat, zoals bijvoorbeeld bij timmerpanelen wel het geval is. Multiplex ziet er uit alsof het oppervlak van massief hout gemaakt is, en aan de zijkanten zijn lagen zichtbaar. Dit zorgt voor een mooi effect.

De eigenschappen van multiplex

Multiplex ziet er uit als massief hout. Maar er is een groot verschil tussen massief hout en multiplex. Massief hout kan bijvoorbeeld onder invloed van wisselende temperaturen en vocht gaan werken, terwijl dat bij multiplex amper het geval is. Dit maakt het aantrekkelijker om multiplex in plaats van massief hout te gebruiken. Ook is het zo dat multiplex veel vlakker is dan massief hout. Dit maakt het veel makkelijker om het strak af te werken. Daarnaast heeft multiplex nog vele andere eigenschappen die het een fijn materiaal maken om mee te werken voor verschillende doeleinden.

Wat kun je maken met multiplex?

De mogelijkheden met multiplex zijn eindeloos. Of je nu gaat voor creatief of functioneel, met multiplex kun je werkelijk alle kanten op gaan. Je kunt multiplex gebruiken om bijvoorbeeld een mooi pronkstuk voor in de woonkamer te maken waar je je boeken op kunt stallen. Maar je kunt het ook gebruiken om er een hele keuken mee te bouwen. Een keuken met strakke houten uitstraling ziet er stijlvol en modern uit. Ook kun je kastjes maken voor bijvoorbeeld de badkamer of in de slaapkamer. Zeker in de badkamer is multiplex een goede optie, omdat het minder snel gaat werken als er vocht in trekt. Wat je ook wilt creëren, met multiplex kom je een heel eind!