Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Pelletkorrels kopen: alles wat je moet weten

Als je op zoek bent naar een duurzame manier om je huis te verwarmen, dan is pelletverwarming zeker het overwegen waard. Pelletverwarming is namelijk een zeer efficiënte en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Maar wat zijn pellets eigenlijk en waar moet je op letten als je pelletkorrels wilt kopen? In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over pelletkorrels kopen.

Wat zijn pelletkorrels?

Pelletkorrels zijn kleine korrels die gemaakt zijn van geperst houtafval. Het houtafval wordt onder hoge druk samengeperst, zonder gebruik te maken van lijm of andere toevoegingen. Hierdoor zijn pelletkorrels een duurzame en milieuvriendelijke vorm van brandstof. Pelletkorrels hebben een diameter van ongeveer 6 mm en zijn tussen de 10 en 30 mm lang.

Waarom pelletverwarming?

Pelletverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Zo zijn pelletkorrels goedkoper dan gas of stookolie. Bovendien zijn pelletkorrels CO2-neutraal, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast is pelletverwarming zeer efficiënt. Een pelletkachel of pelletketel heeft namelijk een rendement van 80 tot 95 procent, terwijl een gewone houtkachel een rendement heeft van slechts 50 tot 70 procent.

Hoeveel pelletkorrels heb je nodig?

Hoeveel pelletkorrels je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning en hoe goed je huis geïsoleerd is. Gemiddeld verbruikt een gezin van vier personen ongeveer 3.000 kilogram pelletkorrels per jaar. Het is dus belangrijk om goed te berekenen hoeveel pelletkorrels je nodig hebt voordat je pelletkorrels gaat kopen.

Waar moet je op letten als je pelletkorrels gaat kopen?

Als je pelletkorrels gaat kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de pelletkorrels. Goede pelletkorrels hebben een laag vochtgehalte en een hoog gehalte aan houtvezels. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de certificering van de pelletkorrels. Kies bij voorkeur voor pelletkorrels met een ENplus A1 of A2 certificering. Deze certificering garandeert dat de pelletkorrels voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Hoe bewaar je pelletkorrels?

Het is belangrijk om pelletkorrels op de juiste manier te bewaren om de kwaliteit van de korrels te behouden. Pelletkorrels moeten droog en op een goed geventileerde plaats bewaard worden. Zorg ervoor dat de pelletkorrels niet blootgesteld worden aan vocht of direct zonlicht. Bewaar de pelletkorrels bij voorkeur in een afgesloten ruimte, zoals een schuur of garage.

Hoeveel kost pelletverwarming?

De kosten van pelletverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, het type pelletkachel of pelletketel en de installatiekosten. Gemiddeld kost een pelletkachel tussen de 1.000 en 3.000 euro, terwijl een pelletketel tussen de 5.000 en 10.000 euro kost. Daarnaast zijn er nog kosten voor de installatie, het onderhoud en de pelletkorrels zelf. Over het algemeen zijn de kosten voor pelletverwarming lager dan die van traditionele verwarmingssystemen.

Waar kan je pelletkorrels kopen?

Pelletkorrels zijn verkrijgbaar bij verschillende leveranciers bijvoorbeeld delangebv.nl. Je kunt pelletkorrels kopen bij gespecialiseerde winkels en webshops, maar ook bij bouwmarkten en tuincentra. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige pelletkorrels van een betrouwbare leverancier. Kies bij voorkeur voor pelletkorrels met een ENplus A1 of A2 certificering. 

Veelgestelde vragen over pelletkorrels kopen

Hoe lang kan je pelletkorrels bewaren?

  1. Pelletkorrels kunnen jarenlang bewaard worden, mits ze op de juiste manier bewaard worden. Bewaar de pelletkorrels droog en op een goed geventileerde plaats.

Kan ik pelletkorrels gebruiken in mijn gewone houtkachel?

  1. Nee, pelletkorrels zijn niet geschikt voor gewone houtkachels. Pelletkorrels hebben een andere structuur en verbranden op een andere manier dan gewoon hout.

Kan ik pelletkorrels ook in bulk kopen?

  1. Ja, veel leveranciers bieden ook bulkleveringen aan. Dit is vooral interessant als je grote hoeveelheden pelletkorrels nodig hebt.

Zijn pelletkorrels duurzaam?

  1. Ja, pelletkorrels zijn een duurzame en milieuvriendelijke vorm van brandstof. Pelletkorrels worden gemaakt van geperst houtafval en zijn CO2-neutraal.

Is pelletverwarming geschikt voor alle woningen?

  1. Pelletverwarming is geschikt voor de meeste woningen, maar het is wel belangrijk om goed te kijken naar de grootte van je woning en de isolatie. Een specialist kan je hierbij helpen.