Stappenplan om bestrating aan te leggen
Als je zelf aan de slag gaat met het aanleggen van de tuin, dan doe je er goed aan om volgens een plan te werken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed voorbereid bent en dat je het juiste gereedschap ter beschikking hebt. Het voorbereiden kun je o.a. doen door je online in te lezen op een blog als interieurhulp.nl. Ga je bestraten, dan kan dat zeer eenvoudig zelf. Hiervoor kun je de onderstaande stappen volgen.
1. Materialen en gereedschappen
Voordat je begint moet je voorbereidingen treffen. Dat betekent dat je natuurlijk stenen moet kopen en het juiste gereedschap in huis moet hebben zoals een schep, een hark, een waterpas, handschoenen en een handmoker met rubber voor het aantikken van de stenen. Ook moet je zand en grind bestellen. Dat heb je nodig voor het ophogen van de ondergrond en voor het inwassen van de voegen.
2. Ondergrond voorbereiden
Als je dat allemaal voor elkaar hebt dan kun je beginnen met de voorbereiding van de ondergrond. Met een touw en paaltjes kun je precies het gedeelte uitzetten dat je wilt gaan bestraten. Let daarbij ook op de hoogte waarop je uiteindelijk wilt uitkomen. Als dat klaar is dan kun je het stuk gaan uitgraven tot 15 á 25 centimeter. Dit is afhankelijk van het doel van de bestrating. Voor een oprit is 25 centimeter aan te raden, een terras kan 15 centimeter worden uitgegraven. Het stuk dat is uitgegraven vul je vervolgens op met grind en daarbovenop het zand dat je eer besteld hebt.
3. Bestraten
Wanneer het is gelukt om al het materiaal te vervoeren dan kun je beginnen met het bestraten zelf. De voorbereidingen zijn getroffen, dus kun je beginnen met bestraten. Eerst is het belangrijk om de opsluitbanden te plaatsen. Deze komen rondom het gedeelte dat je gaat bestraten en worden ongeveer een centimeter lager dan de bestrating geplaatst. Nu kun je beginnen met bestraten. Het is verstandig om aan de buitenzijde te beginnen en vanuit een hoek te werken. Je legt de tegels een voor een op het zand en klopt ze aan met de hamer zodat ze waterpas komen te liggen. Met een waterpas kun je controleren of het geheel goed ligt en op dezelfde hoogte ligt.
4. Afronden
Als je klaar bent met het bestraten, dan kun je de tegels gaan voegen. Hiervoor gebruik je voegzand. Dit strooi je over de tegels en “was” je vervolgens in met een bezem. Door het zand heen en weer te vegen zorg je ervoor dat de voegen opgevuld worden. Het is verstandig om dit voegzand op de tegels te laten liggen en de eerste periode regelmatig te bezemen om de voegen goed op te kunnen vullen.