Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Tips voor het stoken van een houtkachel

houtkachel stoken

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op een houtkachel. Dit komt omdat een houtkachel veel voordelen met zich meebrengt. Zo brengt een houtkachel veel gezellig en sfeer met zich mee en kun je afstappen van het gas. Toch kan het nog een kunst zijn om de houtkachel goed te stoken. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt is het kinderspel. Wil je een houtkachel voor binnen bestellen? Dan heb je een ruime keuze uit diverse houtkachels die variëren in prijs, formaat en werking. Voor het stoken van de houtkachel kies je allereerst de juiste brandstof, wat in het geval van een houtkachel natuurlijk hout is. Toch zit er verschil in bijvoorbeeld Beukenhout, Essenhout, Eikenhout of Elzenhout. Iedere houtsoort heeft een eigen effect op de vlammen en de warmte die er vrijkomt. 

Let tijdens het stoken op het weer

Er zijn bepaalde momenten waarop het wordt afgeraden om te stoken. Dit kan zijn wanneer er harde wind staat of wanneer het mistig is. Tijdens het stoken komt er veel rook vrij. Andere mensen kunnen hier last van ondervinden, zoals mensen met astma. Daarom is er een stookalert in het leven geroepen. Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn om te stoken met harde wind. Zeker wanneer de schoorsteen niet goed wordt schoongemaakt. Dit kan resulteren in brand in de woning wat weer voor gevaarlijke situaties en schade kan zorgen. Daarom is het erg belangrijk om goed op het weer te letten voordat je de houtkachel gaat aansteken. 

Controleer altijd de staat van je houtkachel

Een goede houtkachel aanschaffen is de eerste stap. Deze kun je bijvoorbeeld vinden via Woodburner.nl. Een houtkachel is een gebruiksvoorwerp dus is het belangrijk om regelmatig de staat te controleren. Zo kunnen scheuren of gaten zorgen voor gevaarlijke situaties of voor het verlies van warmte. Met een houtkachel kun je wel 75% tot 90% rendement behalen, mits je een goede houtkachel aanschaft. Zorg ook altijd voor een goede luchttoevoer tijdens het stoken. Wanneer het vuur gaat smoren en de luchttoevoer wordt dichtgezet kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Let hier dus goed op tijdens het stoken.