Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Waarom je moet kiezen voor houtskeletbouw

Het is geen geheim dat inflatie de kosten op alle fronten doet stijgen. Arbeidsuren worden duurder, materialen worden duurder om te produceren, verzendkosten voor het kopen van materialen stijgen, enzovoort. Dus als je een huis wilt bouwen, zijn de kosten een stuk hoger dan 5 tot 10 jaar geleden. Hierdoor zoeken bouwbedrijven steeds vaker naar alternatieven om de kosten te verlagen. Een benadering zou kunnen zijn om meer hout te gebruiken bij de ontwikkeling van huizen en gebouwen, niet alleen de ’traditionele’ materialen die tegenwoordig worden gebruikt. Een methode die de laatste jaren steeds populairder is geworden, is houtskeletbouw of HSB.

Wat moet ik mij voorstellen bij houtskeletbouw?

De naam heeft enigszins opgegeven hoe deze methode werkt. Eenvoudig gezegd is een houten frameconstructie de ontwikkeling van een houten draagconstructie. Het gebruik van HSB wanden Wandshop was in het verleden niet goedkoop, maar is door de vele logistieke en technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker geworden. Vervolgens worden HSB-wanden in de fabriek geprefabriceerd. Dit houdt in dat de HSB wanden Wandshop en overige onderdelen zo compleet mogelijk in de fabriek zijn gemonteerd. De onderdelen worden vervolgens naar de locatie verzonden voor eenvoudige montage. Dit scheelt veel tijd (en dus kosten), waardoor bouwvakkers per vierkante meter minder hoeven te “dekken”.

Waar wordt HSB veel gebruikt?

Tegenwoordig kent houtbouw vele toepassingen. Zo werd het vroeger alleen gebruikt voor aan- of uitbouw, maar nu zien we dat er steeds meer complete woningen mee worden gebouwd. Hout is licht, relatief goedkoop in aanschaf (vergeleken met traditionele bouwmethoden) en kan snel worden gemonteerd. Dit komt omdat een groot deel van de houten framestructuur nu in de fabriek is gemonteerd. We noemen het ook wel een prefab. Hierdoor zijn HSB wanden in een mum van tijd gefabriceerd, geleverd en geplaatst. Ideaal voor een steeds duurder wordende woningmarkt.