Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring bij een nieuw huis?
Na een lange zoektocht heb je eindelijk dat éne perfecte huis gevonden! Je was al direct verkocht bij het zien van de advertentie en de eerste bezichtiging bevestigde je gevoel. Alleen: tijdens de tweede ronde zagen de kozijnen er ineens minder goed uit en zag je ineens een vochtplek in het plafond. Een bouwkundig rapport laten opstellen kan je in dit geval zeker helpen. Zo’n rapport brengt namelijk alle eventuele gebreken van een huis in kaart inclusief kosten om de gebreken te verhelpen. Zo ben je als koper dus een stuk zekerder van je zaak.
Een bouwkundige keuring: wat is dat precies?
Een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring genoemd, houdt in dat er onderzoek gedaan wordt naar de huidige staat van een huis. De keuring wordt uitgevoerd door een professionele en onafhankelijke partij die volledig losstaat van de verkoop. Tijdens de keuring zal de partij op zoek gaan naar mogelijke gebreken middels een visuele inspectie. Er worden dus geen muren of plafonds opengebroken om hier actief naar gebreken te zoeken. Alle bevindingen, inclusief foto’s, worden genoteerd in een rapport. Hier wordt ook direct een kostenopgaaf gedaan voor het herstellen van de gevonden gebreken. Een keuring is zeker niet altijd nodig, maar kan bij het kopen van een nieuw huis wel voor zekerheid en duidelijkheid over de bijkomende kosten zorgen.
Keuring voor ontbindende voorwaarde
Als koper wil je het liefst alles over een huis al weten voordat je het koopt. Dat geldt helemaal voor onverwachte uitgaven die je liever niet doet, bijvoorbeeld het herstellen van achterstallig onderhoud of een gebrek aan de technische staat van een huis. Wanneer je echter fan bent van een huis en toch alvast een bod wil doen, kun je hierbij ontbindende voorwaarden opstellen. Wanneer de verkopende partij niet aan deze voorwaarden kan voldoen, kun jij alsnog onder je gedane bod uit.
Een goed onderdeel van deze ontbindende voorwaarden kan het opnemen van een bouwkundige keuring zijn. Je spreekt in dit geval een bepaald bedrag af met de verkopende partij. Blijkt dat de kosten om de gebreken te herstellen hoger is dan dit afgesproken bedrag, kun je altijd onder de overeenkomst uitkomen. Meestal ligt dit bedrag rond de 5000 euro, maar hierover kun je natuurlijk samen met de verkopende partij onderhandelen.