Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Wat doet een constructieberekening specialist voor jou?

Voor het laten uitvoeren van een zogenaamde constructieberekening is het belangrijk om een beroep te doen op de diensten van een zogenaamde constructieberekening specialist. Voor deze persoon geldt dat hij aan de hand van de bouwtekeningen kan berekenen welke belasting er precies terecht zal komen op de dragende delen van een constructie. Een beroep doen op de diensten van een dergelijke specialist mag dan in principe niet altijd een vereiste zijn, toch zal je kunnen vaststellen dat dit in de praktijk wel degelijk zeer interessant kan zijn. Zou jij hier nu graag meer over willen ontdekken? Dan moet je absoluut even de informatie doornemen die je hieronder aantreft.

Wat kan je verwachten van een constructieberekening specialist?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven geldt voor een constructieberekening specialist dat deze gebruik maakt van de bouwtekeningen om te gaan berekenen van welke belasting er sprake is welke op de dragende onderdelen van de constructie komt te staan. Op basis van deze input is het voor deze persoon mogelijk om een ontwerp te gaan maken. Dit ontwerp zal vervolgens in een constructietekening worden gegoten waardoor de tot stand gekomen berekening duidelijk zal worden gemaakt. Een beroep doen op een dergelijke constructie is belangrijk omdat je er twee belangrijke problemen mee kan voorkomen. Het gaat hierbij om:

  1. Het ontstaan van scheuren in het gebouw.
  2. Het optreden van verzakkingen van het pand. 

Het spreekt echter voor zich dat de diensten die een constructieberekening specialist verleent niet gratis worden aangeboden. Er zijn dan ook zeker kosten aan verbonden waar je rekening mee zal willen houden op het ogenblik dat je het budget opstelt voor de bouw of verbouwing van je woning. Meer over de kosten van een constructeur ontdek je verderop deze pagina.

Wanneer is een beroep doen op een constructieberekening specialist vereist?

Het inschakelen van een constructieberekening specialist is in de praktijk niet altijd verplicht. In principe is het zo dat een zogenaamde constructieberekening slechts verplicht moet worden uitgevoerd wanneer er een omgevingsvergunning is vereist voor de werkzaamheden die je wenst uit te laten voeren. Is dat niet het geval? Dan dien je een dergelijke berekening dus niet verplicht uit te laten voeren. Dit gezegd hebbende is dit in de praktijk wel altijd bijzonder interessant. Je kan er zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald namelijk heel wat vervelende problemen mee voorkomen.

Welke kosten worden er precies in rekening gebracht?

De kosten die door een constructieberekening specialist in rekening worden gebracht kunnen in de praktijk aardig verschillen. Het gemiddelde uurtarief welke in rekening wordt gebracht door een dergelijke expert is gelegen tussen de 80 en 110 euro per uur. Hiermee weet je natuurlijk nog niet bijzonder veel. Daarom hebben we ook enkele gemiddelde kosten voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee kan houden voor wat een constructieberekening voor diverse onderdelen betreft.

  • Gemiddeld ongeveer 500 tot 800 euro voor een fundering.
  • Gemiddeld ongeveer 500 tot 750 euro voor een draagmuur.
  • Gemiddeld ongeveer 400 tot 600 euro voor een dakterras.
  • Gemiddeld ongeveer 250 euro (of meer) voor zonnepanelen.

We begrijpen dat de kosten die je moet betalen voor het inschakelen van een constructieberekening specialist in eerste instantie misschien een beetje vervelend zijn, maar in de praktijk zal je kunnen vaststellen dat ze wel degelijk gemaakt dienen te worden. Anders is het risico dat je loopt op bijvoorbeeld scheuren of een verzakking gewoon veel te groot.