Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Wat maakt een bouwkundige keuring zo belangrijk?

Assessment of real estate.Vector Illustration.

Het aanschaffen van je eerste woning brengt in de praktijk logischerwijs behoorlijk wat stress met zich mee. Een significant gedeelte van deze stress zou je nochtans in principe vrij eenvoudig kunnen uitschakelen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door ervoor te kiezen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het laten uitvoeren van zo’n keuring zorgt er namelijk voor dat je over een concreet beeld komt te beschikken van de staat waar het pand in kwestie over beschikt. Meteen wordt er ook een inschatting gemaakt van de mogelijke kosten waar je over de komende termijn mee geconfronteerd zou kunnen worden. Zou jij hier ook graag meer over willen ontdekken? Lees dan vooral snel verder en ontdek alles over een bouwkundige inspectie laten uitvoeren.

Zorg ervoor dat je bij vastgoed kopen niet in het duister tast

Er is door de jaren heen eigenlijk al behoorlijk veel gezegd en geschreven over het belang dat is verbonden aan bouwkundige keuring laten uitvoeren. Vroeger werd er eigenlijk eerder zelden voor gekozen om een dergelijke controle te laten uitvoeren. Dat heeft in heel wat verschillende gevallen echter gezorgd voor vervelende problemen of verrassingen. Door het niet laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie is het namelijk zo dat je eigenlijk een sprong in het duister waagt. Omwille van het feit dat er aan vastgoed kopen toch meer dan behoorlijke kosten zijn verbonden spreekt het voor zich dat dit helemaal niet als interessant te beschrijven is, integendeel.

Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan je rekenen op tal van verschillende voordelen die eigenlijk onderling allemaal met elkaar verbonden zijn. Allereerst betreft het hier een visuele controle van het pand dat je gaat kopen. Uiteraard wordt deze controle uitgevoerd door een bouwkundig expert die beschikt over de nodige kennis van zaken. Omdat er sprake is van een louter visuele controle wordt er hierbij geen schade aangebracht aan het pand. Toch krijg je een zeer goed beeld van de actuele staat waar de woning zich in bevindt.

Voorkom (veel) onverwachte kosten

Het slechtste wat je tegen kan komen wanneer je net een woning hebt aangekocht is dat je kort na de aankoop wordt geconfronteerd met (hoge) onverwachte kosten. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat het dak niet goed werd onderhouden waardoor je binnen de kortste keren wordt geconfronteerd met water in huis. Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze tot op de laatste euro van hun spaargeld in hun woning investeren. Wanneer je dan geconfronteerd wordt met hoge extra kosten spreekt het voor zich dat dit heel wat moeilijkheden met zich mee kan brengen. Deze kan je gelukkig nagenoeg volledig voorkomen door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Laat de kosten van een bouwkundige keuring je niet afschrikken

Tot slot is het zo dat er uiteraard voor een bouwkundige keuring bepaalde kosten worden aangerekend. Veel mensen laten zich toch enigszins door deze kosten afschrikken terwijl dat eigenlijk helemaal nergens voor nodig is, integendeel. De kosten voor het uitvoeren van een dergelijke controle worden wel altijd bepaald aan de hand van de grootte van het vastgoed. Des te groter het pand, des te hoger dus ook de kosten voor deze controle zullen komen te liggen.