Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

WC pot is verstopt, hoe los je dit op in 5 simpele stappen?

De WC verstopt op de meest ongelegen momenten. Gelukkig kun je de meeste klompen zelf verwijderen zonder een loodgieter te hoeven betalen. De meeste klompen kunnen worden verwijderd met een goede ontstopper of zelfgemaakte reiniger met heet water, bakpoeder en azijn. In dit artikel geef ik je enkel tips hoe je je WC zelf kunt ontstoppen.

  1. Gebruik een ontstopper

Een ontstopper lijkt misschien eenvoudig, maar het is nog steeds de beste manier om een toilet te ontstoppen! Trek rubberen handschoenen aan en plaats de zuiger in de toiletpot en druk hem voorzichtig naar beneden. De eerste druk is alleen maar om de lucht kwijt te raken. Als je te krachtig duwt, zou je vies water over jezelf kunnen spetteren. Nu je een goede afdichting hebt, pomp de zuiger dan krachtig op en neer. Trek tenslotte de zuiger scherp omhoog, waarbij de luchtafdichting breekt. Het water moet langs de afvoer stromen. Als dit de verstopping niet heeft verholpen, herhaal je deze stappen totdat de verstopping is losgeraakt.

  1. Sluit de flapper

Als het water blijft stijgen neem het deksel zo snel mogelijk van de tank en sluit de flap van het toilet. De toiletflap laat water uit de toilettank in de toiletpot stromen. Als je echt veilig wilt zijn, kun je ook de watertoevoer naar het toilet afsluiten zodat er geen water meer in de tank komt. Het handvat om het water af te zetten bevindt zich meestal achter het toilet, dicht bij de vloer.

  1. Baking soda en azijn

Wanneer niets meer helpt kun je een huismiddel maken van natriumbicarbonaat en azijn. Baking soda en azijn zijn fantastisch om de afvoer soepel te laten verlopen. Deze mix kun je ook gebruiken voor het ontstoppen van de WC. Voeg gewoon een kopje baking soda toe aan het verstopte toilet. Wacht een paar minuten. Giet vervolgens twee kopjes azijn langzaam in het toilet. Laat het mengsel van azijn en bakpoeder enige minuten werken. Spoel het toilet door om te zien of de klomp is verdwenen.

  1. Toiletvijzel

Sanitair slangen zijn handige hulpmiddelen voor elke huiseigenaar. Normale slangen kunnen porseleinentoiletten krassen of beschadigen, dus zorg ervoor dat je een speciale toiletslang gebruikt. Een toiletvijzel heeft een rubberen coating om het porselein van het toilet te beschermen. Plaats het hoofd ervan in de wc-pot. Begin langzaam de hendel met de klok mee te draaien. Als je weerstand voelt, wikkel de slang dan terug. Als de klomp is losgeraakt, spoel het toilet door. Als dit niet het geval is, herhaal je het proces, totdat de verstopping is verbroken en het toilet gemakkelijk wegspoelt.

  1. Afwaszeep en warm water

Zet een liter heet water op het vuur om op te warmen. Terwijl het water opwarmt, spuit je wat afwasmiddel in het toilet. Wanneer het water erg heet is, maar niet kookt, giet het dan voorzichtig in het toilet. Wacht enkele minuten terwijl het hete water en de afwasmiddel de verstopping verzachten.

Wanneer moet je de loodgieter uit Almere bellen? Er zijn tijden dat je eigen inspanningen gewoon niet genoeg zijn. Een zuiger en een vijzel zullen de klus niet klaren. De meest simpele manier is dus om een professionele loodgieter in te schakelen.