Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Woning inmeten volgens de NEN 2580 norm: dit moet je weten

NEN2580 norm

Het meten van een woning volgens de NEN 2580 norm is een onmisbare stap bij het kopen of verkopen van een huis. Dit proces helpt je om inzicht te krijgen in de grootte, bruto vloeroppervlak en locatie van jouw toekomstige thuis. In dit artikel bespreken we wat NEN 2580 precies inhoudt, waarom deze norm is ingevoerd en hoe de metingen worden uitgevoerd. Zo ben je goed voorbereid als je op zoek bent naar jouw droomhuis.

Wat NEN 2580 precies inhoudt

In de eerste plaats is het goed om te weten wat NEN 2580 precies inhoudt. NEN 2580 is de nieuwe landelijke norm die in Nederland gehanteerd wordt bij het meten van woningen en gebouwen. Deze norm stelt eisen aan hoe je woningen op een betrouwbare en eenduidige manier moet inmeten. Hierdoor is voor iedereen duidelijk wat je onder ‘woning’ verstaat, wat bijvoorbeeld de exacte lengte- en breedtematen van een woning zijn of hoeveel oppervlakte je precies hebt.

Waarom deze norm in het leven is geroepen

Tevens is het van groot belang om te beseffen waarom de NEN 2580 norm is ingevoerd. Voorheen was er geen landelijke standaard om woningen mee te meten, wat ervoor zorgde dat verschillende partijen andere cijfers gebruikten voor dezelfde woning. Hierdoor had je als consument veel moeite om inzicht te krijgen in de exacte grootte, oppervlakte en locatie van een woning. Met de invoering van NEN 2580 is hier verandering in gekomen: nu kan iedereen vertrouwen op dezelfde cijfers. Dit is dan ook veruit de grootste reden waarom deze metingen in het leven zijn geroepen.

Hoe deze metingen in zijn werk gaan

In het uitvoeren van een NEN 2580 meting gaat men stapsgewijs te werk om er zeker van te zijn dat alles wordt meenemen. Daarbij begint men met de bovenste woonlaag. Vervolgens wordt langzaam maar zeker naar beneden gewerkt. Ook worden bergruimtes die extern zijn eventueel meegenomen in deze metingen. Als laatste wordt per categorie de oppervlakte bepaald en dan worden alle gegevens van elkaar opgeteld om zo tot het totaal oppervlakte te komen.

Al met al is het belangrijk om een woning te laten inmeten volgens de NEN 2580 norm. Dit geeft je als consument een betrouwbare manier om de grootte, inhoud en oppervlakte te bepalen. Bij NEN Metingen zijn ze gespecialiseerd in het inmeten gebouwen en woningen.