Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Fundering maken: handige tips en tricks

fundering maken

Zelfs een fundering storten hoeft niet lastig te zijn. Wie een muur wil maken, moet dat namelijk wel eerst met een goede fundering onderbouwen. Dat maakt de kans op verzakkingen kleiner. Je kan dit gebruiken voor bijvoorbeeld een uitbouw, een garage, een schuur of een tuinhuis. Je leert hier alles wat je nodig hebt.

Zorgen voor de benodigdheden

Je hebt de juiste bekisting nodig. Dit is bijvoorbeeld Pascon randbekisting. Je kan bijvoorbeeld kijken bij Vencory.nl wat de juiste keuze is. Daarmee zorg je dat je alles op de juiste plek kan zetten en dat dit ook op orde blijft. Daarnaast heb je natuurlijk betonmortel nodig. Dit moet je immers gaan storten. Het is belangrijk om een goede berekening te maken. Dit is bouwkundig essentieel en je kan dit dan ook beter aan een specialist overlaten. Die kan dan de juiste berekening voor het bouwwerk dat je gaat maken voor je verzorgen.

De basis leggen

Wanneer je een fundering gaat leggen, graaf je eerst een gat van minimaal 60 centimeter diep. Nu plaats je de bekisting. Om de halve meter wordt een paal geplaatst. Daarop komen de naden van de bekisting. Zorg dat alles waterpas is.  Nu kan je er zo’n 20 centimeter vulzand in doen. Daarmee maak je het steviger. Daarop doe je plasticfolie om te voorkomen dat water uit het beton niet weg kan. Je kan het ook bewapenen met draadstaalmatten die je op maat maakt. 

Het maken en storten van betonspecie

Het betonspecie maak je zoals dat is aangegeven op de verpakking. Dit betekent een zak cement, 2 zakken zand en 2 zakken grind. Eerst meng je het zand en grind om er daarna cement aan toe te voegen. Dit doe je met de aangegeven hoeveelheid water. De kracht van het beton neemt af, maar let goed op dat er echt een klontvrije massa ontstaat. Nu kan je een derde storten in de fundering. Daarna breng je de bewapening aan. Breng nu dwarslatten aan om de fundering te kunnen afstorten. Prik als alles volgestort is met een lat in de specie. Zo kan de lucht eruit. Dit wordt verdichten genoemd. Schuur het beton af met een schuurbord. Het is belangrijk om het daarna te beschermen, Dat doe je door het te benevelen met water en het daarna met folie af te dekken. Dit water is nodig om het goed te kunnen laten uitharden na het storten.