Eigen Huis en Bouwen

Alles over het Bouwen van jouw eigen Huis

Tips om de levensduur van uw riolering te verlengen en onnodige reparatiekosten te voorkomen

professionele rolsteigers

Het rioleringssysteem is een belangrijk onderdeel van elk huis of bedrijfspand. Het is dan ook van cruciaal belang om het in goede staat te houden. Een defecte riolering kan namelijk veel problemen veroorzaken, zoals verstoppingen, overstromingen en slechte geuren. Reparatie- en vervangingskosten van de riolering kunnen behoorlijk oplopen. Hieronder vindt u enkele tips om de levensduur van uw riolering te verlengen en onnodige reparatiekosten te voorkomen.

Spoel geen afval door de afvoer

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw riolering in goede staat te houden, is door geen afval door de afvoer te spoelen. Afval zoals vet, olie, koffiedik, papieren handdoeken, maandverband en tampons kunnen allemaal leiden tot verstoppingen in de leidingen. Het is beter om deze producten gewoon in de afvalbak te gooien.

Spoel geen chemicaliën door de afvoer

Chemicaliën zoals ontstoppingsmiddelen en bleekmiddel kunnen de leidingen beschadigen en de levensduur van uw riolering verkorten. Gebruik in plaats daarvan natuurlijke alternatieven zoals azijn en zuiveringszout om verstoppingen te voorkomen en uw riolering schoon te houden.

Spoel geen ongeschikt toiletpapier door de afvoer

Toiletpapier dat niet geschikt is voor de afvoer, zoals vochtige doekjes en papieren handdoeken, kan verstoppingen veroorzaken. Gebruik alleen toiletpapier dat speciaal is ontworpen voor de afvoer.

Spoel geen etensresten door de gootsteen

Het is verleidelijk om etensresten door de gootsteen te spoelen, maar dit kan problemen veroorzaken met uw riolering. Zelfs kleine stukjes voedsel kunnen in de leidingen blijven hangen en verstoppingen veroorzaken. Gooi etensresten altijd in de afvalbak.

Laat regelmatig onderhoud uitvoeren

Het is een goed idee om uw riolering regelmatig te laten onderhouden door een professionele loodgieter. Een loodgieter kan uw riolering controleren op eventuele problemen en deze oplossen voordat ze ernstiger worden. Bovendien kan een loodgieter uw riolering reinigen om verstoppingen te voorkomen.

Gebruik een zeefje in de gootsteen

Een zeefje in de gootsteen kan voorkomen dat voedselresten, haar en andere kleine objecten in de afvoer terechtkomen. Dit kan verstoppingen voorkomen en de levensduur van uw riolering verlengen.

Wees voorzichtig met bomen en planten

Bomen en planten kunnen wortels hebben die in de leidingen groeien en deze beschadigen. Zorg er daarom voor dat u geen bomen of planten te dicht bij de riolering plant. Als u al bomen of planten heeft staan, controleer dan af en toe of er wortels in de buurt van de riolering groeien en grijp tijdig in om schade aan de riolering te voorkomen.

Voorkom bevriezing van leidingen

In de winter kunnen de leidingen bevriezen, wat kan leiden tot scheuren en barsten. Om dit te voorkomen, kunt u de leidingen isoleren en zorgen dat er warme lucht bij kan komen.

Let op de waterdruk

Een te hoge waterdruk kan de leidingen beschadigen en de levensduur van uw riolering verkorten. Zorg er daarom voor dat de waterdruk niet hoger is dan 3 bar. Een loodgieter kan dit voor u controleren en eventueel aanpassen.

Conclusie

Door goed voor uw riolering te zorgen, kunt u onnodige reparatie- en vervangingskosten voorkomen en de levensduur van uw riolering verlengen. Spoel geen afval, chemicaliën en ongeschikt toiletpapier door de afvoer en let op wat u door de gootsteen spoelt. Laat uw riolering regelmatig onderhouden door een goede loodgieter en wees voorzichtig met bomen en planten in de buurt van de riolering. Voorkom bevriezing van leidingen en let op de waterdruk. Door deze tips in praktijk te brengen, kunt u problemen met uw riolering voorkomen en erop vertrouwen dat deze goed functioneert.